Stano: Na polaganju zakletve "nesrećan slučaj", Skoplje da poštuje bilateralne sporazume

Peter Stano o događajima u Banjskoj 24. septembra
Izvor: Kosovo Online

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je danas da se prilikom polaganja zakletve nove predsednice Severne Makedonije Gordane Siljanovske Davkove desio "veoma nesrećan slučaj", budući da ona nije spomenula zvanični naziv te države, navodeći da EU očekuje da Skoplje poštuje bilateralne sporazume, uključujući i one sa Grčkom.

"Videli ste izjavu predsednice EK Ursule Fon der Lajen, kao i naše saopštenje o veoma nesrećnom slučaju, jer nova predsednica nije pomenula konstitutivni naziv države tokom polaganja zakletve. Šta se očekuje od Severne Makedonije? To je jasno rečeno u izvešaju o proširenju prošle jeseni, u kojem, u delu o regionalnoj saradnji, piše da država mora da održava dobre odnose sa drugim zemljama koje su u procesu proširenja, i da zadrži svoje angažovanje u regionalnim inicijativama", rekao je Stano na konferenciji za medije.

Podvukao je da sve strane moraju primenjivati bilateralne sporazume, u dobroj veri.

To se, kaže, odnosi i na Prespanski sporazum između Severne Makedonije i Grčke, kao i dogovor o prijateljstvu i dobroj saradnji sa Bugarskom.

"To su očekivanja Evropske unije", podvukao je Stano. 

Istakao je da se u Briselu veoma raduju saradnji sa novim vlastima u Severnoj Makedoniji, sa predsednicom i sa novom vladom.

"Želimo da pomognemo zemlji da krene dalje i ispuni sve uslove kada su u pitanju pristupni pregovori. Iskreno mislimo, očekujemo i nadamo se da će nove vlasti nastaviti da izvršavaju svoje obaveze. Nećemo ulaziti u spekulacije šta će se dogoditi ako oni to ne budu radili. Sada imaju priliku da ubede sve u EU da su posvećeni evropskoj budućnosti i da će dati sve od sebe da nastave uspešno proces pridruživanja", rekao je Stano.