Stano: O ukidanju kaznenih mera odlučuju članice EU, ne kosovski političari

Peter Stano
Izvor: Kosovo Online

O ukidanju kaznenih mera protiv Kosova odlučuju članice Evropske unije, ne kosovski političari, poručio je danas portparol Unije Peter Stano, povodom izjave kosovskog premijera Aljbina Kurtija da je Priština ispunila sve zahteve za ukidanje mera.

"Evropska unija je uvela kaznene mere zbog stalnih kriznih situacija, jednostranih mera i eskalacije u odnosima sa Srbijom. EU je jasno rekla da su mere reverzibilne. One će biti ukinute kada o tome odluče članice EU, a ne kosovski političari. Ponavljam, kada članice EU odluče da nema više razloga da mere ostanu na snazi. To se do sada nije desilo, a zemlje članice nastavljaju razgovore i to su unutrašnji procesi", objasnio je Stano danas na konferenciji za novinare.

On je naglasio da su mere i dalje na snazi, dodajući da su izbori u četiri opštine na severu Kosova posmatrane kao jedan od elemenata koji su doveli do uvođenja mera.

"Izbore u četiri opštine smo videli kao jedan od elemenata koji su doveli do uvođenja mera, ali to ostaje na državama članicama, kako se navodi u Zaključcima Saveta za opšte poslove iz decembra prošle godine. Ostaje na zemljama članice da ponovo procene situaciju i onda sa evropskim institucijama odluče da li mere treba da budu ukinute ili ne. Mogu samo da potvrdim da se diskusije i dalje nastavljaju i da podsetim da mere nisu ukinute", dodao je Stano.

Naveo je da kaznene mere nisu uvedene samo zbog jedne stvari, već zbog niza odluka i mera, te ni za njihovo ukidanje nije presudno šta je Kosovo uradilo samo po jednom pitanju.

"Želimo da celu situaciju vidimo rešenu. Obe strane treba da ispune svoje obaveze, a Kosovo je čulo koja su naša očekivanja. Izbori na severu su samo jedno pitanje. Možemo pogledati kako su izbori organizovani i šta je navelo Srbe da ih bojkotuju. Mere su uvedene protiv Kosova zbog određenih razloga. Kada ih više ne bude bilo biće ukinute, i nisu vezane samo za jednu stvar", bio je jasan Stano.

Upitan da li postoji napredak u vezi sa nestalima, kazao je da nema novosti.

"Očekujemo da ćemo biti u mogućnosti da vidimo da dve strane napreduju po tom pitanju. Ali to važi za dijalog uopšteno, kao i za ovo pitanje. Na postignute sporazume moraju slediti konkretna dela i nije na EU da ih preduzima, već na obema stranama. Želeli bi da vidimo da je situacija takva da možemo da ukinemo mere. Kada bude postojao konsenzus o kaznemim merama onda ćemo to saopštiti. To su unutrašnji procesi, unutar EU i članica EU", dodao je Stano.

Na pitanje koji je stav EU po pitanju predloženih ministara u novoj Vladi Srbije, Stano je kazao da je Srbija zemlja kandidat za članstvo u EU, koja je sebi postavila kao strateški cilj evropski put.

"Mi nastojimo da radimo sa srpskom vladom da ispunjava svoje obaveze na tom putu. Srbija dobro zna naša očekivanja. Kao kandidat treba da učini sve da ispuni svoje obaveze, a što se tiče spoljne politike to znači potpuno usaglašavanje", poručio je Stano.

On je rekao da su izjave i delovanje Aleksandra Vulina bili suprotni tom cilju.

"Podsećam da je članstvo u EU strateški izbor Srbije, i očkujemo od Vlade Srbije, kako god ona izgledala, da demonstrira privrženost tom cilju u korist svojih građana i svog kredibiliteta. Izbor da to bude strateški cilj donet je od srpskih vlasti", dodao je Stano.