Stano: Odluka Srbije o priznavanju tablica pozitivan korak, EU očekuje od Prištine da odgovori na sličan način

Peter Stano o događajima u Banjskoj 24. septembra
Izvor: Kosovo Online

Portparol EU Peter Stano izjavio je danas da EU pozdravlja odluku Srbije da se omogući sloboda kretanja svim vozilima sa Kosova i istakao da je ona pozitivan korak u sprovođenju Sporazuma o putu normalizacije, kao i dosadašnjih obaveza Dijaloga u vezi sa slobodom kretanja.

"To pokazuje da je napredak u procesu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije moguć. To, takođe, predstavlja korak u pravom smeru ka boljoj regionalnoj i evropskoj integraciji Zapadnog Balkana, što u konačnici koristi građanima regiona. Ova odluka otvara put za potpuno ukidanje režima nalepnica", rekao je Stano.

Istakao je da EU sada očekuje da Priština odgovori na sličan način.

Vlada Srbija donela je juče odluku da se omogući sloboda kretanja svim vozilima sa Kosova, a koja će početi da važi od 1. januara.

Kako je ranije objasnio direktor Kancelarije za KiM Petar Petković omogućavanje učešća u saobraćaju na putevima svih vozila koja su registrovana od strane privremenih institucija samouprave u Prištini vrši se isključivo iz praktičnih razloga, radi olakšavanja položaja pojedinaca i omogućavanja njihove slobode kretanja.