Stano: Srbija da se uskladi sa našim sankcijama Rusiji

Peter Stano
Izvor: youtube printscreen

Portparol Evropske unije Peter Stano rekao je da ta zajednica očekuje od Srbije da se usklađuje sa stavovima EU kad je reč o sankcijama Rusiji, prenosi portal Nova.rs.

"Naš stav je veoma jasan kad je u pitanju usklađivanje sa našim sankcijama – od zemalja kandidata poput Srbije se očekuje da se postepeno usklađuju sa odlukama i stavovima EU u spoljnoj i bezbednosnoj politici", naveo je Stano.

Kako je napomenuo agresijom na Ukrajinu Putin je doneo rat u Evropu.

"On je prekršio međunarodno pravo, napao susednu državu na varvarski način i namerava da uništi suverenu, nezavisnu Ukrajinu. Ovo je protiv svih međunarodnih principa, protiv same Povelje UN. EU je to najoštrije osudila i reagovaće na to ogromnim sankcijama kako bi ograničila kapacitet Rusije da finansira svoju agresivnu politiku i kako bi je izolovala na međunarodnom planu. Očekujemo da naši partneri i saveznici slede ovaj primer – u odbrani suvereniteta i nezavisnosti Ukrajine, u odbrani evropske bezbednosti i stabilnosti i u odbrani međunarodnih pravila i principa", zaključio je Stano za portal Nova.rs.