Starović: Beograd neće biti taj koji će prvi prekršiti moratorijum iz Vašingtonskog sporazuma 

Nemanja Starović
Izvor: Tanjug

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović kaže da je Beograd posvećen poštovanju Vašingtonskog sporazuma i sigurno neće biti taj koji će prvi prekršiti moratorijum, za koji smatra da je morao da bude produžen. 

"Mi se ponašamo kao da je on na snazi. Međutim, ako Priština učini jednu od dve stvari, ukoliko objavi neko eventualno novo priznanje, u šta sumnjam, jer su joj potencijali za to mali, ili ukoliko podnesu zahtev za članstvo u nekoj bitnijom međunarodnoj organizaciji, naša reakcija biće momentalna, odlučna i efikasna", rekao je Starović na TV Prva.

Na pitanje o tome da su neke zemlje spremne da povuku priznanje Kosova, Starović je rekao da zbog posvećenosti Vašingtonskom sporazumu ne može da govori o broju i imenima država. 

Starović je rekao da kosovski premijer Aljbin Kurti otvoreno govori o tome da ih ne zanima ni Vašingtonski, ni Briselski sporazum i time govori da za njega dijalog nema smisla. 

"To što Kurti radi mesecima unazad je bacanje rukavice u lice ne samo zvaničnom Beogradi, nego i briselskim medijatorima. Za nas je jako važno da konačno dobijemo odgovor od evropskih medijatora da li je Briselski sporazum na snazi ili nije", rekao je Starović. 

Naveo je da će se ili obezbediti puna primena Briselskog sporazuma iz 2013. ili će Beograd biti razrešen obaveze da ga poštuje. 

"Ne želimo drugi scenario. Kroz Briselski sporazum je dosta toga postignuto, ne bi valjalo da se vraćamo nekoliko koraka unazad na situaciju pre 2013. godine. Ako ne dobijemo jasne garancije i ukoliko se ne krene sa implementacijom, to će, nažalost, možda biti jedan od nužnih scenarija", rekao je Starović. 

Smatra da bi mnogo bolje bilo da evropski medijator krene sa primenim kaznenim merama i time prikaže posvećenost i odgovornost, i da počne da se ponaša kao garant sporazuma kako bi se konačno pokrenuo proces dijaloga koji se, kađem nalazi u zastoju.

"Proces dijaloga nema alternativu. Mi smo posvećeni dijalogu, uz podsrku SAD i svih drugih koji mogu dati svoj doprinos, jer ukoliko dijaloga nema šta nam preostaje, preostaju nam jednostrane i nasilne mere kojima smo mogli da svedočimo poslednja dva meseca", naveo je Starović.