Starović: Čitav niz pitanja o tragičnim događajima u Banjskoj zahteva hitan odgovor

Nemanja Starović
Izvor: Kosovo Online

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović rekao je da se o dešavanjima u Banjskoj danas zna mnogo više nego što smo se znalo u nedelju, i da prištinska strana pokušava da, tragičnim događajima, posledicama opravda uzroke, prenosi RTS.

Starović kaže da je nedelja, 24. septembar, bio jedan od najtragičnijih dana u našoj novijoj istoriji koji je obeležen najvećom eskalacijom nasilja na prostoru Kosova u poslednjih 19 godina.

"Shodno objektivnim ograničenjima koja proističu iz dobro poznate činjenice da državni organi Srbije nemaju na prostoru KiM još od 1999. godine punu efektivnu vlast, nama nije bilo lako da utvrdimo sve neophodne činjenice i postoji čitav niz pitanja koja su otvorena, ali ipak već danas mi znamo mnogo više nego što smo znali u nedelju ili u ponedeljak", ukazao je Starović.

Naveo je da je u noći između 23. i 24. septembra grupa Srba postavila putnu blokadu u rejonu sela Banjska, iste noći došlo je do pokušaja od strane Kosovske policije da blokada bude ukloljena, i u oružanom obračunu koji je usledio život je izgubio pripadnik Kosovske policije.

"Za to ubistvo nema opravdanja, potrebno je da se utvrdi ko je odgovoran. Ali po onome što do sada znamo – ubistvo kosovskog policajca nije predstavljalo cilj ili nameru svega toga što je sprovedeno od strane srpskih pobunjenika", ističe Starović.

Dodaje da se u jutarnjim časovima, 24. septembra, pokreće opsežna akcija u kojoj učestvuje više stotina pripadnika Kosovske policije.

"Odbija se pokušaj bilo kakvog ili koliko-toliko mirnog razrešenja situacije koja je postojala na terenu i naredba, po onome što znamo, glasi: pobijte ih sve", rekao je Starović.

Prema njegovim rečima, u žestokim oružanim obračunima od tog jutra pa nadalje život je izgubilo trojica Srba.

"Za nas je od posebne važnosti da se utvrde precizno sve činjenice kako je do njihove pogibije došlo s obzirom na to da postoje kredibilna svedočenja koja govore u prilog tome da su u najmanje dva slučaja Srbi ubijeni nakon što su bili ranjeni i položili oružje – da je u najmanje jednom slučaju Srbin ubijen iz vatrenog oružja nakon što se predao sa razdaljine manje od jednog metra – u maniru klasične egzekucije", rekao je Starović.

Pitanja koja zahtevaju odgovor

To predstavlja veliki zločin i zbog toga apelujemo na sve u međunarodnoj zajednici da ne izlaze sa ishitrenim zaključcima u vezi sa tragičnim događajima na Kosovu, podvlači Starović, i napominje da svi morao da damo maksimalan doprinos kako bi se činjenice precizno utvrdile.

"Ostaje nekoliko pitanja koja zahtevaju odgovor – zbog čega pripadnici misije Kfor nisu došli na lice mesta i dali doprinos da se mirno razreši situacija, zašto nije bio dozvoljen pristup misije Euleksa, da li su u toj operaciji učestovovale određene paravojne formacije sastavljene od kriminogenih elemenata, specijalno obučavanih u inostranstvu i zbog čega Euleks ne uzima aktivniju ulogu u istrazi", kaže Starović.

On je zaključio da prištinska strana pokušava da tragičnim događajima od 24. septembra u Banjskoj posledicama opravda uzroke.