Starović: Moraćemo da dobijemo odgovor - da li je Briselski sporazum na snazi ili nije

Nemanja Starović
Izvor: Tanjug

Državni sekretar u Ministarstva spoljnih poslova Srbije Nemanja Starović rekao je za RTS da prištinska administracija svojim ponašanjem otvoreno baca rukavicu u lice Beogradu i evropskim medijatorima, zbog čega on veruje da se približava "momenat istine", kada će morati da se dobije jasan odgovor na pitanje da li je Briselski sporazum na snazi ili nije.

Govoreći o jučerašnjem nastavku pregovora između Beograda i Prištine, Starović je objasnio da se radi o nastavku dijaloga na tehničkom nivou, kako bi se pronašlo rešenje za pitanje slobode kretanja, odnosno prometa automobila preko administrativnih prelaza.

"Međutim, imali smo priliku da vidimo i čujemo juče jedan stav Prištine koji nam je dobro poznat i koji je izraz potpunog odsustva želje za bilo kakvim kompromisom", istakao je Starović.

Naveo je i da su i prethodne prištinske administracije odbijale da sprovedu obaveze preuzete potpisivanjem Briselskog sporazuma, ali da su za to tražile nekakva opravdanja, dok Aljbin Kurti sa svojim saradnicima veoma jasno i otvoreno govori da ne želi da sprovede Briselski sporazum, uz obrazloženje da su ga potpisali pripadnici prethodnih administracija.

Srbija, smatra Starović, mora da dobije veoma jasne garancije da će Briselski sporazum biti primenjen u celosti, što bi, kako kaže, bio najbolji mogući ishod.

"Ako takve garancije od evropskih medijatora ne dobijemo, bojim se da ćemo doći u situaciju da ćemo morati u brojnim segmentima da se vratimo u vreme pre nego što je Briselski sporazum potpisan 2013. godine, što ne bi bilo dobro", upozorava Starović.

Naglašava da su čak i albanski birači na lokalnim izborima Kosovu i Metohiji pokazali šta misle o politici Aljbina Kurtija jer je, kako navodi, izgubio blizu 300.000 glasova.

"U svemu tome leži jedna opasnost, a u skladu sa narodnom mudrošću da je zver najopasnija kada je ranjena i zbog toga imamo visoku dozu opreza kada su u pitanju budući potezi Aljbina Kurtija i prištinske administracije. Bojim se da ćemo u narednim nedeljama i mesecima svedočiti pokušajima Prištine da destabilizuje situaciju na terenu, po dobro oprobanom receptu", istakao je Starović.

On je naveo i da je za Srbe na Kosovu formiranje Zajednice srpskih opština nasušna potreba i nada se da će u Evropskoj uniji prevladati razum.

Starović je ocenio izuzetno važnim to što je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, koji je boravio nedavno u Vatikanu, dobio podršku Svete stolice kada je reč o očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije.

"Koliko god nekada bili kompilokavni odnosi između Srpske pravoslavne crkve i Rimokatoličke crkve, odnosi Srbije i Vatikana su za nas veoma dragoceni, imajući u vidu pre svega da Sveta stolica ne priznaje nezavisnost Kosova i Metohije i da je autoritet te države u međunarodnoj areni izuzetno velik", objašnjava Starović.

Kaže da sigurno postoji bar nekoliko desetina suverenih država, pre svega u Latinskoj Americi, koje u svojoj spoljnopolitičkoj orijentaciji u značajnoj meri prate pozicioniranje Svete stolice.

"Moramo biti svesni činjenice da rimokatolički svet broji preko milijardu i 300 miliona ljudi. Moramo nekako da se izmestimo iz balkanocentrične i evrocentrične perspektive. Najveći broj rimokatolika na svetu živi izvan evropskog kontinenta i govorimo o nacijama sa kojima imamo uglavniom veoma dobre i prijateljske odnose", naveo je Starović.

On smatra da je važno da dijalog između Srbije i Vatikana ostane intenzivan, a da bi u perspektivi bilo dobro i da se razvije dijalog između Srpske pravoslavne crkve i Rimokatoličke crkve, koji ne bi bio opterećen užim balkanskim problemima.