Starović: Puška EU nije prazna, moramo biti jedinstveni

Nemanja Starović

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Srbije Nemanja Starović rekao je danas da se više ne može govoriti o francusko-nemačkom planu, već je to plan iza kojeg stoji 27 država članice EU, među njima i onih pet koje nisu priznale Kosovo, pa ne treba, prema njemu, imati emocionalni pristup, jer „puška Unije nije prazna“, što se videlo u slučaju Rusije i brzinom kojom su se, uprkos gubicima koje terpe, brzo povukle evropske kompanije sa tog tržišta.

Starović je, na RTS-u, kazao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneo sinoć više važnih poruka, od kojih je jedna da nema ništa lepog i prijatnog za Srbiju u dokumentu EU.

Drugi, dodaje, je da iza plana stoji 27 država članice, I treća najvažnija, da se Srbija suočava sa prilično otvorenim i jasnim pretnjama.

„Moramo bti oprezni, ne smemo doći u situaciju da zbog reakcije koja bi bila emotivna dobijemo za manje od godinu dana ekonomski devastiranu Srbiju koja ne bi više mogla da zaštiti Srbe. Ne treba nam u ovoj situaciji emocionalni pristup, već moramo odmeriti sve posledice. To ne znači da moramo da prihvatimo nešto što predstavlja nacionalno poniženje, ali treba da ostanemo za stolom I prihvatimo ono što je za nas najbezboljnije rešenje“, poručio je Starović.

Ukazao je da se na primeru ekonomskih sankcija prema Rusiji moglo videti kako su se kompanije iz EU brzo povukle sa ruskog tržišta i pored gubitaka koje trpe.

„Puška EU nije prazna“, upozorava Starović.

Rekao je da najava predsednika Vučića da će pozvati predstavnike parlamentarnih stranaka na razgovor pokazuje kolika je težina izazova sa kojima se suočava Srbija.

« Ta težina izazova zahteva jedinstven odgovor, jer samo on može biti rešenje », uveren je on.

Ukazao je da su napadi na Srbe dokaz uzavrele atmosfere koju Priština stvara.

„Već nekoliko meseci imamo kontinuirano prisustvo specijalnih jedinica policije na severu Kosova, koje sebi daju za pravo i uzimaju u ruke posao koji treba da radi patrolna policija. To je recept za katastrofu. Vidimo da ovakvi incidenti mogu da se dogode svakog dana. Da bi se otklonila takva opasnost moraju specijalne jedincie da se povuku sa severa », zatražio je Starović.

On je istakao da Aljbin Kurti želi da isprovocira neku vrstu sukoba, računajući da mu geopolitička situacije ide na ruku i da će NATO po svaku cenu uvek stati iza njega, bez obzira ko je sukob isprovocirao.

« Da li je njegova računica ispravna - u to nisam siguran, ali je situacija zapaljiva », naveo je Starović.

U vezi namera Prištine da pristupi Savetu Evrope rekao je da Srbija nema mehanizme da spreči jasnu nameru sponzora kosovske nezavisnosti, ali da to ne znači da se Beograd neće boriti.

« Borićemo se, nećemo se pomiriti sa takvim ishodom », poručio je Starović.

Rekao je da se međunarodnoj zajednici žuri zbog geopolitičkih okolnosti da to ostvari.

Takve tendecije, dodaje, su postojale i pre godinu dana, ali početak rata u Ukrajini dovodi do ubrzanja svih procesa koji su pre toga postojali, a u ovom slučaju želja je da se kamičak u cipeli priznavača Kosova ukloni time što će se i Srbija privoliti da eskplicitno da saglasnost za afimaciju međunadornog priznanja Prištine.

Kada je reč o UN, uveren je, svima i u Briselu i Prištini je jasno, ma koliko to želeli, da je teško dostižno članstvo Kosova dok god su Rusija i Kinu u Savetu bezbednosti svetske organizacije.

« Njihova je želja da se, potpisom Srbije na takav plan, da nećemo sprečavati pristupanje međunarodnim organizaciama, da dovoljan razlog za pet država članica EU, koje nisu priznale nezavisnost Prištine, da to učine, čime bi se put ka članstvu u EU i NATO otvorio, bez obzira što članstvo u UN ostaje nedostižno. To je za nas nepovoljno i moramo da predupredimo”, naglasio je Starović.

Ocenio je da je Srbija suočena sa najoštrijim pristupom u diplomatskoj praksi, navodeći da su već u drugoj rečenici međunarodni izaslanici, na prošlom sastanku sa predsednikom Vučićem, izneli pretnje.

“Na međunarodnom planu ovo je oštar pristup i dokaz kako je situacija teška”, konstatovao je on.