Starović: Srbi na Kosovu se suočili sa brutalnom silom policajaca, NATO mora da reaguje

Nemanja Starović
Izvor: Print Screen

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Srbije Nemanja Starović izjavio je za televiziju Al Džazira da je ono čemu smo svedočili danas na severu Kosova bio jednostrani pokušaj prištinskih vlasti da na silu postave albanske gradonačelnike u četiri opštine na severu Kosova sa srpskom većinom.

"Ovo dolazi mesec dana posle sramnih izbora koji su tamo organizovani na koje je izašlo samo 3 odsto birača. 
Srpski narod je zbog toga odlučio da mirno i nenasilno protestuje protiv instalacije tih gradonačelnika. Nažalost srpski građani su se suočili sa brutalnom silom stotina albanskih policajaca. Moram da naglasim da govorimo militarizovanoj monoetničkoj albanskoj policiji, dakle, njihovim specijalnim jedinicama. Desetak Srba je povređeno i to je glavni razlog zbog kojeg je naš predsednik Aleksandar Vučić odlučio da naše oružane snage stavi u visok stepen pripravnosti i da naredi njihovo raspoređivanje blizu administrativne linije sa Kosovom", rekao je Starović.

Ova naredba, kako je dodao, u skladu je sa dugoročnom politikom Srbije, koja podrazumeva posvećenost čuvanju mira i stabilnosti u regionu.

"Mi smo čak spremni da žrtvujemo dosta toga da sačuvamo mir i stabilnost, ali jednu stvar ne možemo da žrtvujemo a to su životi naših ljudi. Mislim da je to zdravorazumski stav koji bi bilo koja demokratska država na svetu zauzela.
Predsednik Vučić je apelovao na NATO trupe da obezbede sigurnost za sve ljude koji žive na Kosovu. NATO trupe koje su na Kosovu imaju mandat da sačuvaju stabilnost, mir i sigurnost svih ljudi koji tamo žive. Oni moraju da deluju", rekao je Starović.

Kako je zaključio, danas smo svedočili jednostranoj akciji Prištine, dok Srbija nije uradila ništa što bi provociralo bilo koju vrstu eskalacije.