Stefanović odgovorio Mesiću: Kosovo i Metohiju ne možemo da okupiramo jer je ono Srbija

Nebojša Stefanović
Izvor: Kosovo Online

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović poručio je bivšem hrvatskom predsedniku Stjepanu Mesiću da otadžbina i narod nikada nisu tehničko pitanje, reagujući na Mesićevu ocenu da se u Srbiji "niko ne usuđuje da kaže da je Kosovo tehničko pitanje za Srbiju", prenosi Tanjug.

"Čisto da vas podsetim na pravu istoriju, onu koja jasno i činjenično kaže da se Srbija borila protiv fašizma, za razliku od vas, i onu koja isto govori da mi Kosovo i Metohiju ne možemo okupirati jer je ono Srbija", naveo je Stefanović.

On je za Mesića rekao da je čovek koji drži lekcije Srbiji, govoreći da nije uspela da shvati ono što su Nemci posle Drugog svetskog rata u kom su išli za Hitlerom, a iza kog su ostale milionske žrtve, navodeći da Mesić ujedno dolazi iz Hrvatske, čuvene Hitlerove saveznice.

"Čovek koji kaže da je Srbiji potrebna katarza. Pa zar vas, Mesiću, bar malo nije sram?", naveo je Stefanović u saopštenju.

On je upitao Mesića kada će se suočiti sa sramotom postojanja zločinačke NDH, koncentracionih logora poput Jasenovca, logora za decu koji su postojali jedino na teritoriji Hrvatske?

"Njih čak ni Hitler nije imao u Nemačkoj. Kao društvo niste prošli katarzu ni na temu ovih jezivih događaja od pre osam decenija, a kamoli onu zbog etničkog čišćenja i proterivanja više od 250.000 sopstvenih građana u akciji ''Oluja''. I danas ove surove i sramotne zločine relativizujete i ne suočavate se sa njima. I ne samo to, vi delite Srbiji lekcije?! Da počnete prvo od svog dvorišta, komšije", poručio je Stefanović.

"Ali izgleda ne možete da prežalite što vam u Srbiji nisu više na vlasti stari prijatelji da vam dolaze na noge da se izvinjavaju što Srbija uopšte postoji. Smetaju vam jaka Srbija i njen predsednik Aleksandar Vučić. To ne umete više ni da sakrijete, poteškoće su to za vas", zaključio je Stefanović.

Mesić je, kako prenosi Slobodna Evropa, rekao da je "poteškoća našeg regiona da Srbija, kao društvo, nije uspela ono što su Nemci shvatili posle Drugog svetskog rata".

"Nisu shvatili da su krenuli za idejama koje su neostvarive. Nemci su doživeli katarzu. Išli su za Hitlerom, najveći deo njih je podržavao Hitler, a iza kojeg su ostale milionske žrtve. Srbija, nažalost, nije doživela katarzu", smatra Mesić.

Naveo je i da se u Srbiji "niko ne usuđuje da kaže da je Kosovo tehničko pitanje za Srbiju" i da Srbija "mora da shvati da više ne može sa svojom vojskom da okupira Kosovo, niti može Kosovu nametnuti rešenje“.