Stefanović: Važna podrška Slovačke oko Kosova i Metohije i evropskog puta

Slovačka ostaje pri stavu da ne priznaje samoproglašenu nezavisnost Kosova, izjavio je danas ministar odbrane Slovačke Jaroslav Nađ u Beogradu posle sastanka sa potpredsednikom Vlade i ministrom odbrane Srbije Nebojšom Stefanovićem, prenosi Tanjug.

Nađ je istakao važnost dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem EU i izrazio očekivanje da će biti “usmeren na mirna rešenja” i postizanje sporazuma u Briselu.

Ministar Stefanović je kazao da je važno što Slovačka poštuje teritorijalni integritet Srbije i što je podržava na njenom evropskom putu, kao i da se trudi da se zajednički, kroz Briselskl dijalog, pronađe adekvatno rešenje koje će omogućiti lakši život za sve koji žive na Kosovu.

“Još jednom hvala Slovačkoj na principijelnoj podršci našem teritorijalnom integritetu i na svemu što čini da pomogne Srbiji kroz zajednički rad u međunarodnim institucijama”, rekao je Stefanović.

Naglasio je da Srbiju i Slovačku vezuje dugo prijateljstvo koje traje duže od diplomatskih odnosa, kao i snažne kulturne i istorijske veze ističući da to daje mogućnost da ministarstva odbrane dve zemlje dodatno unaprede saradnju.

Na sastanku dvojice ministara razmatrani su pravci buduće saradnje i dogovoreno da se, čim okolnosti budu dozvolile, počne realizacija konkretnih projekata u oblasti vojne industrije, vojnog obrazovanja i obučavanja jedinica.

Dodao je da je sa slovačkim kolegom razgovarao i o obukama specijalnih jedinica u centrima u Slovačkoj koji se, kako kaže, smatraju među najboljima u Evropi i izrazio uverenje da bi pripadnici Vojske Srbije mogli mnogo da nauče u tim centrima, kao i da su srpske specijalne jedinice spremne da podele svoja iskustva sa slovačkim kolegama.

“Srbija ostaće posvećena mirovnim misijama u EU i UN i biće nam drago ako u budućnosti sa slovačkim vojnicima negde budemo mogli da zajednički delujemo i bićemo spremni da povećamo našu interoperabilnost i da tu sposobnost pokazujemo u svakom trenutku”, rekao je Stefanović.

Dodao je da se vojska sve više angažuje u mirnodopske svrhe, što se pokazalo u vreme pandemije kovida-19, i čestitao ministru Nađu na spremnosti koju je slovačka vojska pokazala i pomogla civilnom stanovništvu.

“Treba da budemo spremni da će to biti i budućnost, vojska će sve više pomagati u poplavama, požarima i drugim vanrednim situacijama i moramo da budemo spremni za tu novu ulogu vojsku i da podignemo njenu gotovost i sposobnost”, rekao je Stefanović.

Naveo je da je sa slovačkim kolegom razgovarao i o saradnji u oblasti vojne industrije i kako da se nađe najefikasniji i najoptimalniji nivo saradnje kako bi obe zemlje jeftinije i bolje modernizovale sredstva i da razmenjuju iskustva kako bi vojska bila što efikasnija.

Stefanović je zahvalio Nađu što je, kako kaže, u vremenu pandemije koje nije nimalo lako i koje je obeleženo raznim izazovima našao vremena da poseti Srbiju i poručio da Slovačka u Srbiji uvek ima prijatelja na čiju pomoć i podršku može da računa i u najtežim vremenima.

Ministar Nađ je rekao da je današnji sastanak odisao prijateljstvom i istakao da postoji mnogo oblasti u kojima dva ministartsva mogu da sarađuju, počev od zajedničkih vežbi, saradnje u oblasti vojne industrije, zdravstva...

"Drago mi je i unapred se radujem našoj saradnji", rekao je Nađ.

Dodao je da je na sastanku iskazano zajedničko razumevanje za trenutne pozicije, ali i za budućnost i izrazio zadovoljstvo što, kako kaže, postoji interesovanje Srbije da postane članica EU.

Nađ je zahvalio Stefanoviću na prijateljskom dočeku i izrazio zadovoljstvo što će večeras sa srpskim kolegom prisustvovati zajedničkom nastupu Slovačkog vojnog orkestra i Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane “Stanislav Binički” čime će završiti posetu Beogradu.

Ja
28. Septembar 2021.
Hvala slovackoj sto ne prizna nezavisnost kosova i sto srbija ima podrsku slovacke ka putu u EU!!!
Zoran
28. Septembar 2021.
Slovaci, nasi prijatelji i nasa braca. 😊