Stefanović zahvalio Španiji na principijelnom stavu po pitanju Kosova

Robles - Stefanović
Izvor: Ministarstvo odbrane RS

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović razgovarao je danas u Madridu sa ministarkom odbrane Kraljevine Španije Margaritom Robles o daljem unapređenju saradnje dve zemlje u oblasti odbrane, posebno u segmentu vojne industrije, prenosi Tanjug.

„Srpski narod zaista duboko ceni prijateljstvo španskog naroda i želim da vam još jednom izrazim našu zahvalnost za principijelan i konzistentan stav koji Španija ima po pitanju nepriznavanja takozvanog Kosova. Želim da istaknem i da Republika Srbija snažno podržava suverenitet i teritorijalni integritet Kraljevine Španije", rekao je ministar Stefanović.

Nakon sastanka ministara, potpisano je pismo o namerama Ministarstva odbrane Republike Srbije za nabavku vojnih transportnih vazduhoplova i Ministarstva odbrane Kraljevine Španije za pružanje podrške i pomoći prilikom te nabavke, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Ministar Stefanović je na početku sastanka podsetio na izuzetne prijateljske odnose dveju zemalja, dve vojske i dva ministarstva.

On je zahvalio Španiji i na snažnoj podršci Srbiji na putu evrointegracija.

Ministar je izrazio zadovoljstvo do sada ostvarenim nivoom saradnje u oblasti odbrane i kao njenu krunu istakao zajedničko učešće u multinacionalnim operacijama, posebno zajednički angažman u misiji Ujedinjenih nacija UNIFIL u Libanu.

On je izrazio opredeljenje za nastavak aktivnosti u vojno-vojnoj saradnji i razvoj saradnje u domenu vojne industrije, ali i istakao značaj nastavka započetih aktivnosti vojno-ekonomske i vojno-tehničke saradnje, počev od profilisanja daljih oblika saradnje na nivou istraživačko-razvojnih ustanova i odbrambenih industrija dve zemlje.

Govoreći o važnosti međusobne podrške u zaštiti suvereniteta i poštovanja principa međunarodnog prava, ministarka Robles poručila je da stav Kraljevine Španije o nepriznavanju Kosova ostaje nepromenjen i da ova zemlja nastavlja da snažno podržava zahteve Republike Srbije za očuvanje njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Ona se saglasila sa ministrom Stefanovićem da postoji prostor za dalje unapređenje saradnje u oblasti odbrane, posebno u odbrambenoj industriji, i istakla da je Španija ujedno opredeljena za nastavak zajedničkog angažovanja u multinacionalnim operacijama, kao i intenziviranje vojno-vojne saradnje.

Robles je, takođe, poručila da Španija Srbiju smatra ključnom zemljom Zapadnog Balkana i da će nastaviti sa snažnom podrškom njenom putu ka EU.

Nakon sastanka ministara, potpisano je Pismo o namerama Ministarstva odbrane Republike Srbije za nabavku vojnih transportnih vazduhoplova i Ministarstva odbrane Kraljevine Španije za pružanje podrške i pomoći prilikom te nabavke.

Navedeni dokument omogućiće nastavak započetih aktivnosti vojno-ekonomske i vojno-tehničke saradnje, uključujući i planirane nabavke za potrebe opremanja Vojske Srbije.

Pismo o namerama potpisali su pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović i nacionalni direktor za naoružanje Kraljevine Španije, admiral Santjago Ramon Gonzales Gomez.