Stejt department: Imali smo uvid u nacrt, ali ne posredujemo u amandmanima Crne Gore na rezoluciju o Srebrenici

Stejt department
Izvor: Stejt department

Stejt department je za Radio Slobodna Evropa demantovao da Sjedinjene Američke Države posreduju u predaji dva amandmana Vlade Crne Gore na tekst rezolucije o Srebrenici, kako je 5. maja objavio portal Radio-televizije Crne Gore.

"Stejt department je video nezvanični nacrt predloženih izmjena Crne Gore, ali mi ne posredujemo u njima. Nemačka i Ruanda su predlagači rezolucije i mogu da odgovore na dalja pitanja u vezi sa njenim statusom", saopštio je za RSE portparol Stejt departmenta 8. maja.

Tekst rezolucije, kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici, biće u maju razmatran na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Pozivajući se na nezvanične izvore iz Vlade, portal RTCG objavio je 5. maja da će Sjedinjene Države posredovati prilikom predaje dva Vladina amandmana na tekst rezolucije.

U prvom amandmanu se ističe da je krivica za genocid individualna i da se ne može pripisati bilo kojoj etničkoj, verskoj ili drugoj zajednici u celini dok se drugi odnosi na nepovredivost Dejtonskog mirovnog sporazuma o Bosni i Hercegovini.

Kako je preneo RTCG, ovim predlozima Vlade se sprečava potencijalno manipulisanje na štetu Srbije i srpskog naroda u smislu pravnih i političkih reperkusija i onemogućava narativ i namera da se jedan narod proglasi genocidnim.

Uz to se, kako navode, dodatno afirmiše postojanje Republike Srpske u sklopu Bosne i Hercegovine.