Stejt department: Rezolucije o genocidu ne nameću kolektivnu odgovornost

Stejt Department
Izvor: Print Screen/You Tube

Sjedinjene Države sa ponosom sponzorišu predlog Rezolucije o genocidu, koju su predstavile Ruanda, Nemačka i Bosna i Hercegovina uz napomenu da rezolucija nije usmerena ni protiv jedne države, niti se njome nameće kolektivna odgovornost nekoj konkretnoj etničkoj grupi, saopšteno je iz Stejt departmenta, prenosi Glas Amerike.

“Prigodna komemoracija tog zločina, kao i sećanje na hiljade onih koji su tada izgubili živote, u skladu su sa ranijim nastojanjima Ujedinjenih nacija da priznaju i obeleže i druge slučajeve genocida”, navedeno je u odgovoru Stejt departmenta na upit servisa Glasa Amerike na bosanskom jeziku.

Ukazano je i da su Međunarodni krivični sud, kao i Međunarodni sud pravde u Hagu, potvrdili činjenicu da je u Srebrenici počinjen genocid.

Takođe, navedeno je i da su Sjedinjene Države podržavale i ranije rezolucije kojima se potvrđuje genocid u drugim situacijama u svetu - koje su potvrdili međunarodni sudovi.

"Komemoracija istorijskih istina i prihvatanje činjenica region pokreće na stazi pomirenja. Imajući u vidu nova negiranja genocida koja su se čula u zemljama Zapadnog Balkana, Sjedinjene Države veruju da je važno na ovaj način obeležiti sećanje na genocid u Srebrenici”, precizirano je u odgovoru Stejt departmenta.