Stejt department: Razgovori u Briselu o dinaru moraju hitno da se nastave

Stejt Department
Izvor: Reporteri

Stejt department saopštio je da razgovori u Briselu o uredbi Centralne banke Kosova koja zabranjuje platni promet u dinarima na Kosovu moraju hitno da se nastave, prenosi Gazeta ekspres.

"Dijalog kojim posreduje Evropska unija pravi je kanal za rešavanje pitanja normalizacije odnosa između Kosova i Srbije", rekao je portparol Stejt departmenta za Radio Slobodna Evropa komentarišući razgovore koji su vođeni u utorak.

Dodao je da su Sjedinjene Države bile jasne u izražavanju zabrinutosti u vezi s tom novom regulativom.

Ponovio je pozive Kosovu i Srbiji da smanje tenzije i angažuju se "ozbiljno i hitno", u nastojanju da "ostvare miran i produktivan odnos u okviru dijaloga koji omogućava EU".

Specijalni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak rekao je da su mnoga politička pitanja ostala bez odgovora te da su potrebni dodatni sastanci.

Guverner CBK-a Ahmet Ismailji, koji je predvodio kosovsku delegaciju, rekao je da se o uredbi nije razgovaralo, već o mogućnostima koje ona nudi za transfer sredstava iz drugih zemalja na Kosovo.

Delegaciju Srbije predvodio je glavni pregovarač Petar Petković, koji je rekao da propis CBK-a zahteva rešenje na političkom nivou.