Stojaković: Rešenje za proterivanje dinara u Vašingtonu i Briselu

Sotjaković
Izvor: Privatna arhiva

Urednik ekonomske redakcije u "Večernjim novostima" Dušan Stojaković izjavio je da odgovor na pitanje dinara treba da se traži u Vašingtonu i Briselu jer su jedino zapadni zvaničnici ti koji mogu tako nešto da reše, prenosi RTV.

"U ovom političkom trenutku u kojem nas iz komšiluka upozoravaju na koliko stolica sedimo i da li ćemo konačno da odaberemo stolicu, ukoliko Vašington i Brisel ne reše taj problem i ostave naš narod bez primanja u takvom okruženju, biće jasna poruka možda i za neku našu politiku na kojoj stolici treba da sedimo", ocenio je Stojaković za Tanjug.

Stojaković kaže da ne očekuje nikakvu pozitivnu vest iz Prištine i dodaje da Priština samovoljno neće učiniti ni jedno korektno delo kada su pregovori sa Beogradom u pitanju.

Prema njegovim rečima, od 1. februara od kada je stupila na snagu uredba Centralne banke Kosova o ukidanju dinara, dešava se neko dovijanje, odnosno Poštanska štedionica koja postoji na Kosovu iz nekih rezervi pokušava minimalne iznose novca da isplati srpskom narodu na Kosovu dok će, istakao je on, sve oči biti uprte u Brisel i pokušaj specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka da "izboksuje" neko prelazno rešenje.

Na pitanje da li očekuje bilo kakav pomak ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine u novoj rundi dijaloga sutra u Briselu, na kojoj će delegaciju Beograda predvoditi direktor Kancelarija za KiM Petar Petković, Stojaković je rekao da sve zavisi od toga koliko će Brisel i Vašington pritisnuti Prištinu da ide ka rešenju, a ne ka pravljenju novog problema.