Stoltenberg: NATO i Srbija bliski partneri, poštujemo vojnu neutralnost

Jens Stoltenberg
Izvor: Klan Kosova

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da Beograd i Priština moraju da izbegavaju jednostrane akcije i da se konstruktivno angažuju u dijalogu uz posredovanje EU, prenose Vijesti.

On je to rekao odgovarajući na pitanje da li je zabrinut za dugoročnu stabilnost na Kosovu, a nakon nedavnog razvoja situacije na severu i dodao da u skladu sa svojim mandatom UN, misija KFOR blisko prati situaciju i spremna je da intervenište ukoliko stabilnost bude ugrožena.

"Naša misija posvećena je osiguravanju sigurnog i bezbednog okruženja i slobode kretanja za sve ljude na Kosovu. NATO nastavlja da u potpunosti podržava dijalog uz posredovanje EU i pozivamo sve strane da nastave pregovore. To je ključno za regionalni mir i bezbednost", rekao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO je istakao da su NATO i Srbija bliski i dugogodišnji partneri i da se to parnerstvo zasniva na političkom dijalogu i na praktičnog saradnji, uz puno poštovanje državne politike vojne neutralnosti Srbije.

"Naš politički dijalog se ispoljava na različite načine. Uključuje moje kontakte sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i drugim političkim liderima i regularne interakcije sa srpskim kolegama koje imaju moj zamenik pomoćnik za politička pitanja i bezbednosnu politiku i šef NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu. Takođe uključuje dobro uspostavljene odnose između komandanta KFOR-a i srpskog načelnika generalštaba. Takve odnose omogućava konstruktivni duh i uzajmano poštovanje, koji treba da se nastave", rekao je on.

On je ponovio da je na nedavnom samitu NATO u Madridu potvrđeno da je taj region od strateškog značaja za Alijansu.

"NATO će nastaviti da promoviše stabilnost, bezbednost i saradnju u regionu, uključujući kroz svakodnevne napore Kfora, našeg sedišta u Sarajevu i kancelarije u Beogradu. Bezbednost i stabilnost na Zapadnom Balkanu bitan je za NATO i za mir i stabilnost u Evropi", rekao je on.