Stoltenberg: NATO ima ključnu ulogu u održavanju mira na KiM, podržavamo dijalog Beograda i Prištine

jens stoltenberg.jpg
Izvor: nato.int

Generalni sekratar NATO Jens Stoltenberg izjavio je večeras da Alijansa apsolutno poštuje odluku Srbije da se ne pridruži tom savezu i dodao da je ključna uloga NATO na KiM da podržava politički dijalog i omogući slobodno kretanje svima, prenosi Tanjug.

Generalni sekratar NATO Jens Stoltenberg izjavio je večeras da Alijansa apsolutno poštuje odluku Srbije da se ne pridruži tom savezu.

Stoltenberg je rekao da NATO nikada nije prisiljavao nijednu zemlju da uđe u NATO i istakao da snažno podržava i poštuje odluku Srbije da ne uđe u Alijansu.

"To je suverena i nezavisna odluka Srbije i NATO je apsolutno poštuje, kao što uvažava odluke Švedske i Finske, koje su nam bliski partneri, ali nisu ušli u NATO", istakao je Stoltenberg za televiziju Vesti.

Stoltenberg je rekao da Alijansa ima važnu ulogu u održavanju mira i sprečavanju sukoba, kao i pronalaženju političkog rešenja kada je reč o dijalogu između Beograda i Prištine, i da podržava Evropsku uniju koja pomaže u tom dijalogu.

"Ključna uloga NATO na Kosovu je da podržava politički dijalog i da obezbedi slobodu kretanja svih zajednica na Kosovu", naglasio je on.

Govoreći o prisustvu Alijanse na Balkanu, Stoltenberg je rekao da NATO ima kancelarije u Sarajevu, Kfor snage na Kosovu i kancelariju u Beogradu, a podsetio je da su Crna Gora i Severna Makedonija pridružile NATO. On je naglasio ulogu tog saveza na Zapadnom Balkanu u sprečavanju novih sukoba.

Napomenuo je da se njegov desetogodišnji mandat na čelu NATO završava ove godine, 1. oktobra, a da će krajem godine preuzeti dužnost guvernera Centralne banke u Norveškoj.

Stoltenberg je dodao i da izuzetno ceni svoj položaj generalnog sekretara NATO i saradnju koju je u toku mandata ostvario sa Srbijom.