Stoltenberg o bezbednosti na Kosovu i podršci dijalogu Beograda i Prištine

NATO nastavlja da doprinosi bezbednosti na Kosovu, kroz svoju misiju Kfor i kroz podršku Alijanse dijalogu Beograda i Prištine, pod okriljem EU, izjavio je generalni sekretar Severnoatlantskog saveza Jens Stoltenberg, prenosi Tanjug.

"To je ključno za Beograd i Prštinu, ali takođe i za regionalni mir i bezbednost. Važno je da se sporazumi postignuti u ovom okviru u potpunosti primenjuju. U vezi sa tim, računamo na obe strane da pokažu posvećenost i umerenost", kazao je Stoltenberg u opširnom intervjuu za podgoričke Vijesti, povodom tri godine od priključenja Crne Gore tom vojnom savezu.

Govoreći o bezbednosnoj situaciji na Zapadnom Balkanu, Stoltenberg kaže da su bezbednost i stabilnost u tom regionu važni za NATO, a ključni su za mir i stabilnost u Evropi.

“Ovaj region je poslednjih godina postigao mnogo, ali smo, naravno, u potpunosti svesni preostalih izazova, uključujući organizovani kriminal, nezaposlenost, nezakonite ekonomske aktivnosti i rizike povezane sa štetnim primerima izvjsne retorike, kojom se naglašavaju etničke razlike”, naveo je generalni sekretar NATO.

Ističe da su demokratija, vladavina prava, unutrašnje reforme i dobrosusedski odnosi od vitalnog značaja za napredak svih u regionu.

“Od kraja 1990-ih, naše snage su pomagale da se održi mir i stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Naše kancelarije u Sarajevu, Beogradu i Skoplju promovišu politički dijalog i sprovode praktičnu saradnju sa našim partnerima”, ističe prvi čovek NATO.

Ukazuje da politike Alijanse u regionu - uključujući politiku otvorenih vrata - imaju za cilj jačanje stabilnosti i gradnju veće saradnje.

“Odlučni smo da nastavimo da pomažemo zemljama regiona da primenjuju reforme. Od toga će korist imati njihovi građani, međudržavna saradnja, regionalna stabilnost i kompletna evroatlantska porodica”, kaže Stoltenberg.

Dodaje da nastavljaju da obavljaju svoju ulogu doprinosa bezbednosti na Zapadnom Balkanu kroz misiju Kfor, koja pod mandatom UN-a garantuje sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu.

Nastaviće, ističe, i da vrše svoju ulogu kroz podršku dijalogu Beograda i Prištine koji se sprovodi pod okriljem EU, i kroz postojeće partnerske okvire političkog dijaloga i praktične saradnje, koje je Alijansa razvijala poslednjih godina sa važnim partnerima u regionu, uključujući BiH i Srbiju, u skladu sa zahtevima tih zemalja.