Stoltenberg: Pomogli smo da se okončaju dva brutalna rata na Balkanu

Jens Stoltenberg
Izvor: Kosovo online

Generalni sekretar Natoa Jens Stoltenberg rekao je da je Nato jedna od najuspešnijih Alijansi jer uspeva da se prilagodi promenama u svetu i obezbedi mir, te naveo da je Nato pomogao da se okončaju dva brutalna rata na Balkanu.

"Pre 40 godina bio je Sovjetski Savez, sada Sovjetskog Saveza nema i ljudi kažu Nato treba da promeni oblast i promenili smo oblast i pomogli da se okončaju dva etnička rata na Balkanu, u BiH i u Srbiji ili na Kosovu", poručio je Stoltenberg.

Nato je ističe uradio nešto što niko nije mogao da pretpostavi – bio je na prvoj liniji borbe protiv terorizma 2011 i nastavio da pruža pomoć Sjedinjenim Državama i nakon 2014. 

"Nato se ponovo prilagodio više se fokusirajući na kolektivnu odbranu i u Evropi smo najjače pojačanje naše kolektivne odbrane", naglasio je Stoltenberg.

Kada se pogleda kriza 1974. izazvana krizom na Kipru, to je pokazalo zašto je Nato najuspešnija alijansa u istoriji, zaključio je on.

Stoltenberg je poručio da će Nato nastaviti da se menja u skladu sa promenama i izazovima u svetu.
Rekao da je značaj Natoa mnogo veći nego pre tri godine jer postoji rat na tlu Evrope, a Kina postaje sve snažnija i snažnija te je veoma značajno da zemlje članice ostanu zajedno.

"Kada smo zvi zajedno onda smo jači i sigurniji", ocenjuje Stoltenberg, ističući da oseća, kada se pogleda puls javnog mnjenja, snažnu podršku Natou u celoj Evropi i u SAD.