Stoltenberg: Radimo na otvaranju donjeg vazdušnog prostora nad Kosovom

Stoltenberg
Izvor: Tanjug

Generalni sekretar NATO alijanse Jens Stoltenberg potvrdio je da NATO radi na rešavanju otvaranja donjeg vazdušnog prostora nad Kosovom.

“Postoji proces koji olakšava NATO i koji se bavi ovim pitanjem. Nadam se da ćemo pronaći način da se dogovorimo kako da ponovo otvorimo donji vazdušni prostor i time omogućmo direktan vazdušni saobraćaj između Beograda i Prištine”, izjavio je u Briselu Stoltenberg, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kosovo i Srbija su početkom prošle nedelje, potpisali pisma o namerama kojima se predviđa uspostavljanje direktne avionske linije između Prištine i Beograda koje će sporovoditi nemačka avio- kompanija “Lufthansa”.

Dogovorom bi trebalo da se obnovi direktna avio-linija između Prištine i Beograda koja je ukinuta 1999. godine nakon ulaska NATO snaga na teritoriju Kosova.

Za bezbednost vazdušnog prostora Kosova odgovoran je NATO, odnosno komandant Kfora, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i Vojno-tehničkim sporazumom iz 1999. godine, te sadašnjim zakonima Kosova.

Saglasnost alijanse je neophodna za omogućavanje ponovnog otvaranja direktne avionske linije na relaciji Beograd-Priština. Stoga je Stoltenberg potvrdio da se naporno radi kako bi se ovo postiglo u okviru NATO-a.

On je istakao da podržava nastavak razgovora o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije jer smatra da je to “jedini način da se pronađe održivo i dugotrajno rešenje za konflikt”.