Stoltenberg: Ulazak Finske i Švedske u NATO bio bi istorijski

Jens Stoltenberg na konferenciji o globalnoj bezbednosti
Izvor: Ekonomia Online

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg ocenio je posle sastanka ministara spoljnih poslova zemalja članica NATO u Berlinu, da bi ako Finska i Švedska odluče da se pridruže Alijansi to bilo istorijski i pokazalo bi da su vrata NATO otvorena i da se agresija ne isplati, prenosi RTK.

Stoltenberg, koji se na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šeficom nemačke diplomatije Analenom Berbok obratio video linkom jer je zaražen koronavirusom, kazao je da ruski predsednik Vladimir Putin želi da porazi Ukrajinu a Evropu i Severnu Ameriku da podeli, ali oni su jedinstveni, a Ukrajina može da pobedi u ratu.

Berbok je poručila da su vrata NATO širom otvorena za Finsku i Švedsku.

"Švedska, Finska, ako ste spremni, i mi smo spremni", kazala je Berbok i dodala da će njihov ulazak ojačati NATO i ujediniti severnoevropske zemlje.

Stoltenberg je dodao da će na predstojećem samitu NATO u Madridu biti donesene važne odluke, kao odgovor na novu situaciju u Evropi i da su se saveznici obavezali da će Ukrajini obezbediti pomoć vrednu milijarde dolara, kao i obuku.

Upitan o protivljenju Turske ulasku Finske i Švedske u alijansu, on je kazao da je važno da se ukaže da će NATO poštovati odluke Finske i Švedske, ali i da je Turska važan saveznik.

"Uveren sam da ćemo moći da pronađemo zajedničko tle", rekao je Stoltenberg.

Dodao je da je proces proširenja NATO bio veoma uspešan tokom godina i da su Finska i Švedska najbliži saveznici NATO koji još nisu njegovi članovi.

Takođe je naveo da bi NATO trebalo brzo da reaguje, ukoliko ove dve zemlje odluče da mu se pridruže.

Istakao je da NATO "veoma pomno prati šta Rusija radi" i da je spreman da reaguje ako Rusija izvede bilo kakav napad na neku članicu alijanse.

Stoltenberg je dodao da je potencijalno članstvo Finske i Švedske "bitno za NATO" i da će alijansa istražiti načine da omogući bezbednosne garancije u baltičkom regionu.

Finska je danas objavila da će podneti zahtev za članstvo u NATO, a očekuje se da se tokom dana i Švedska izjasni po tom pitanju.