Strani mediji pisali o testovima koje je Srbija poklonila Kosovu

Korona
Izvor: Koha ditore

Donacija od 1.000 testova koje je Srbija poslala Kosovu kako bi bili dijagnostikovani zaraženi koronavirusom izazvala je pažnju svetskih medija a prvi je o tome pisao Rojters, javlja TV Kljan Kosova.

Prvi koji je pisao o akciji Srbije bio je Rojters, novinska agencija iz Londona, prenosi Kljan Kosova.

"Srbija je u petak solidarno donirala 1.000 testova za koronavirus, uprkos trgovinskim nesuglasicama, nasilnoj prošlosti i neuspehu Kosova da dobije priznanje od strane Srbije da je nezavisna zemlja."

"Srpski zvaničnik rekao je da je Beograd donirao testove bez ikakvih političkih uslova, već sa "željom da pomogne u prevazilaženju ovog problema".

Kosovo Onlajn je prvi dobio potvrdu iz Vlade Srbije da je kosovski ministar zdravlja Arben Vitia izvestio da Kosovu nedostaju testovi i da je odmah nakon sastanka odlučeno da Srbija donira 1.000 testova i pomogne Kosovu u teškoj situaciji.

Isti izvor je za Kosovo Onlajn rekao da Beograd ne želi da se ova priča politizuje, niti traži išta zauzvrat, i da je Srbija ponudila da pošalje Prištini svu opremu koja je potrebna u ovoj zajedničkoj borbi protiv koronavirusa.

Prestižni američki list Njujork Tajms takođe je pisao o ovome, navodeći da su razgovori pod okriljem Evropske unije između Kosova i Srbije obustavljeni u novembru 2018. godine, nakon što je Kosovo uvelo stopostotnu taksu na robu prozvedenu u Srbiji.