Stručnjaci: Kritike vlasti na račun Tužilaštva narušavaju pravosudni sistem na Kosovu

sudija
Izvor: Gazeta Express

Stručnjaci za Ustavno pravo smatraju da su napadi aktuelne vlasti na pravosudni sistem nedopustivi i da predstavljaju direktno mešanje u rad Tužilaštva i sudova, što šteti čitavom sistemu i podriva poverenje građana u institucije i pravdu na Kosovu, prenosi Indeksonlajn.

Posle hapšenja zbog zloupotrebe robnih rezervi, vladini funkcioneri i poslanici skupštinske većine počeli su da kritikuju Tužilaštvo i sudove, optužujući ih za neadekvatan rad, selektivni pristup slučajevima ili saradnju sa opozicionim strankama.

Za profesora Ustavnog prava, bivšeg potpredsednika Ustavnog suda Kadrija Krieziua takvi stavovi Vlade su pogrešni.

On kaže da i Vlada i kosovski parlament treba da sarađujunsa pravosuđem i ni na koji način ne smeju da se mešaju u rad pravosuđa.

"Vlada nema pravo da se meša u pravosudni sistem. Tako i parlament. Ovaj oblik intervencije daje negativnu sliku vlasti. Između ostalog, smatra se da se na ovaj način krše ljudska prava i slobode. Mora se uzeti u obzir da su naši tužioci i sudije obučeni od USAID i da imaju kredibilitet kako treba da odlučuju", rekao je Krieziu.

Kritike vlasti na račun Tužilaštva i sudova smatraju se kršenjem njihove nezavisnosti i od strane civilnog društva, što je potvrdio i Erand Zeka iz Kosovskog instituta za pravosuđe.

"Vlada Kosova ne treba da preduzima radnje koje bi mogle da ometaju rad pravosuđa", istakao je Zeka.

Povodom izjava ministara i poslanika Samoopredeljenja, pre nekoliko dana reagovali su Tužilački savet i Udruženje tužilaca i prema njihovim rečima, "napad i linč" Tužilaštva predstavlja nepodnošljiv prekršaj i dovodi istrage u ozbiljnu opasnost.