Štuni: Stejt department retko koristi izraz "oštro osuđujemo", Kurti prešao crvenu liniju

Adrijan Štuni
Izvor: Blic

Stručnjak za bezbednost Adrijan Štuni rekao je danas da Stejt department retko koristi izraz "oštro osuđujemo" i da takva retorika ukazuje na to da premijer Kosova Aljbin Kurti, izazivajući tenzije na severu, vodi Kosovo u međunarodnu izolaciju, prenosi Gazeta Ekspres.

Štuni smatra da su SAD poslale jasnu poruku da je Kurti prešao crvenu liniju. 

On podseća da je američki državni sekretar Entoni Blinken najoštrije osudio postupke vlade Kosova koji su, kako kaže, nepotrebno izazvali tenzije na severu i upozorava da će se jednostrani potezi Prištine negativno odraziti na bilateralne odnose Kosova i SAD.

"Znate koliko retko Stejt department koristi izraze poput 'oštro osuđujemo postupke vlade', recimo kada Severna Koreja sprovodi nuklearne testove. Taj jezik se može koristiti na privatnim sastancima, ali ako se da javna izjava takvog tona, onda ste prešli crvenu liniju. Tu izjavu nije poslala međunarodna organizacija ili bilo koja nevladina organizacija, već ju je poslao Stejt department SAD. Dakle, morate da stavite prst na čelo. Tvakav način delovanja vodi u izolaciju“, rekao je Štuni.