Šubarić: Bezbednost i dalje glavno pitanje za Srbe, ali i uslovi za ostanak mladih

Ljiljana Šubarić
Izvor: Jedinstvo

Predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić izjavila je da je i 22 godine nakon sukoba bezbednost i dalje za Srbe pitanje nad pitanjima i da je bez osećaja fizičke, pravne i svake druge sigurnosti teško razmišljati o bilo čemu drugom.

"Ali, bezbednosna situacija ne sme biti izgovor da ne nastavimo da planiramo, da se borimo da planirano sprovodimo u delo, sa druge strane. Moramo raditi na svim poljima kako bi mlade ljude zadržali ovde, jer na njima je budućnost", rekla je Šubarićeva za "Jedinstvo“.

Prema njenim rečima, jedan od najvažnijih stubova opstanka na ovim prostorima je zdravstvo.

"Rukovodstvo Srpske liste je apsolutno svesno značaja unapređenja zdravstvene zaštite u centralnom delu КiM, i u saradnji sa državnim vrhom Srbije na teritoriji naše opštine sagradiće se nova bolnica, odnosno nova zgrada Кliničko-bolničkog centra Priština sa sedištem u Gračanici. Novac za pomenuti projekat je obezbeđen, a procedure su u toku. Sa direktorom Кancelarije za Кosovo i Metohiju razgovarala sam na tu temu i verujem da će uskoro početi izgradnja“, rekla je Šubarić.

Kako je istakla , izgradnja bolnice će značiti, pored pružanja kvalitetnije zdravstvene zaštite i otvaranje velikog broja radnih mesta, što će pozitivno uticati na opstanak Srba u ovom delu Кosova i Metohije. 

Govoreći o prioritetima novog saziva lokalne samouprave, Šubarić kaže da su to, pored ulaganja u zdrac+vstvo, i ulaganje u školstvo i pomoć pri dobijanju sredstava za pokretanje malih porodičnih poslova.

Radiću sve što je u mojoj moći da u saradnji sa našom državom, ali i koristeći sopstvena sredstva, omogućimo još bolji život našim građanima", rekla je ona.

Takođe, stambeno zbrinjavanje građana ostaje strateško pitanje za pomenutu lokalnu samoupravu, kaže Šubarić i dodaje da je u prethodnom periodu urađeno dosta toga na tom polju, ali da će dati sve od sebe da se omogući još bolji život građana.

Dodaje i da je jedno od bitnih pitanja ove lokalne samouprave je izgradnja obilaznice oko Gračanice, ali i razvoj putne i ostale infrastrukture.

"Izmeštanje saobraćaja iz glavne gračaničke ulice značilo bi i povećanje bezbednosti naših građana, ali i samog manastira Gračanica, koji je biser svetske kulturne baštine i simbol naše opštine. Uz dogovor i saradnju sa našim predstavnicima u parlamentu u Prištini insistiraću da se obezbede sredstva kako bi se ovaj projekat sproveo u delo. Očekujem i podršku međunarodnih organizacija koje su svesne ovog problema, ali i koliko je njegovo rešavanje važno za dalji razvoj naše opštine", rekla je  Šubarić. 

Posebnu pažnju, kaže ona, opština će posvetiti jačanju porodičnih gazdinstava kroz donaciju poljoprivredne mehanizacije, repromaterijala, ali i udruživanju poljoprivrednika.