Subotić: Ne bi bilo dobro da Srbija napusti Savet Evrope - ostanak ne znači priznanje Kosova

Strahinja Subotić
Izvor: Kosovo Online

Ne bi bilo dobro da Srbija izađe iz Saveta Evrope ukoliko Priština postane član te međunarodne organizacije, ističe za Kosovo onlajn Strahinja Subotić iz Centra za evropske politike i napominje da ostanak u toj instituciji, Srbiju ni pravno, ni politički ne karakteriše kao zemlju koja priznaje Kosovo.

Subotić podseća da je Srbija postala članica Saveta Evrope 2003. godine, što je bio civilizacijski iskorak koji je zemlju nakon 5. oktobra 2000. godine uvrstio u red savremenih evropskih demokratija.

Upozorava, međutim, da postoje brojne optužbe da Srbija demokratski stagnira ili nazaduje, pa bi se ti strahovi dodatno uvećali potencijalnim izlaskom iz Saveta Evrope.


"Savet Evrope je organizacija na evropskom nivou koja okuplja države koje hoće da zagovaraju razvoj demokratije i ljudskih prava, a izlaskom bi se onemogućilo našim građanima da imaju pristup Sudu za ljudska prava u Strazburu, što je do sada bio slučaj. I konačno, članstvo u Savetu Evope je jedan međukorak ka punopravnom članstvu u EU. Ne mogu da zamislim članstvo u EU, ukoliko nema članstva u SE i mislim da su naši lideri svesni toga", kaže Subotić.

Ocenjuje da se oni zbog toga i fokusiraju na "podizanje uloga" i , kako kaže, "bave politikom strateške dvosmislenosti, šireći strahove da Srbija može na taj način da reaguje".

Smatra, ipak, da je realističnije da će Srbija početi da bojkotuje određene sastanke, konfiguracije i na taj način pošalje poruku da neće tolerisati članstvo Kosova u Savetu Evope.

Prema njegovim rečima, ostanak Srbije u Savetu Evrope u slučaju članstva Kosova, ne znači da se Srbija miri sa tim, jer je više puta rekla da ni na koji način ne priznaje "de jure" nezavisnost Kosova.

"Mi već sedimo sa njima na brojnim sastancima na regionalnom nivou, na nivou EU, pozivani smo svi zajedno na najvišem nivou, učestvujemo u velikom broju organizacija i šire od toga. Dakle, dosadašnje članstvo u organizacijama nije predstavljalo signal da Srbija priznaje Kosovo. Sa Savetom Evrope, to bi značilo da će Kosovo barem težiti da pošalje poruku državama u Evropi koje ne priznaju Kosovo da su oni država koja je savremena, demokratska i poštuje ljudska prava. Tako će želeti njih da ubede. Ali, iz perspektive Srbije, to nas pravno, politički, ni na koji način ne karakteriše kao zemlju koja priznaje Kosovo", zaključuje Subotić.