Šuc: Projekat regionalne saradnje je od posebnog značaja za budućnost Zapadnog Balkana

Suzan Šuc
Izvor: GazzetaExpress

Direktorka za jugoistočnu Evropu u nemačkom ministarstvu spoljnih poslova Suzana Šuc poručila je da očekuje rezultat u inicijativama za zajedničko regionalno tržište, prenosi Koha.

„Ovaj istorijski projekat, koji su ustanovile vlade šest zemalja Zapadnog Balkana na poslednjem samitu u Sofiji, od posebnog je značaja za budućnost Zapadnog Balkana. Tokom ovogodišnjeg samita u Berlinu želimo da nadogradimo ovo i krenemo dalje sa sprovođenjem akcionog plana za zajedničko regionalno tržište, jer region i njegovi građani nemaju vremena za gubljenje”, poručila je Šuc.

Lideri Albanije, Srbije i Severne Makedonije, u zajedničkoj izjavi nakon virtuelnog sastanka u okviru mini-Šengena, naglasili su danas da će tri zemlje pokazati punu podršku zajedničkom regionalnom tržištu na samitu u Berlinu, koji se održava sledećeg ponedeljka.

„Znamo da samo zajedničkim radom i negovanjem regionalne saradnje u okviru različitih regionalnih inicijativa - Zajedničkog regionalnog tržišta, šengenskog prostora, Zelenih koridora ili, šire, kroz Berlinski proces - možemo doneti rezultate našim građanima“, kaže se u saopštenju.