Sudi mu se za ratne zločine, ali Redžep Seljimi uredno prima poslaničku platu

Redžep Seljimi
Izvor: Kosovo Online

Pored poslanika Etema Arifija, koji je osuđen na izdržavanje zatvorske kazne zbog prevare sa subvencijama i šef poslaničke grupe Samoopredeljenja Redžep Seljimi, potiv koga je podignuta optužnica za ratne zločine od strane Specijalnog suda u Hagu, nakođe je na spisku za primanje poslaničke plate tokom boravka u pritvoru, piše Reporteri.

Kako se navodi, dvoje izabranih predstavnika naroda, Arifi i Seljimi, primaće plate još neko vreme, sve dok im se automatski ne ukine mandat nakon šest meseci odsustva.

Poslanik Arifi, koji nije podneo ostavku, primaće platu do 23. decembra ove godine, kada se navršava šest meseci otkako je prisustvovao poslednjoj sednici i automatski će biti lišen mogućnosti da vrši svoj položaj u zakonodavnom telu.

"U Skupštini do sada nije pristiglo pismo za ostavku poslanika Etema Arifija", potvrdili su iz Skupštine Kosova.

Poslanik Arifi nije jedini među 120 izabranih poslanika koji je uhapšen tokom ovog parlamenta.

Šef poslaničke grupe Samoopredeljenja, kao i bivši predsednik Demoktatkse partije Kosova (DPK) Kadri Veselji, uhapšeni su od strane Specijalnog suda nakon potvrđivanja optužnice za ratne zločine.

Do sada Seljimi nije napustio mesto u Skupštini Kosova, dok je Veselji podneo ostavku, čime je na njegovo mesto došao poslanik  DPK Fadilj Nura.

"Poslednja sednica na kojoj je učestvovao poslanik Redžep Seljimi je 03.11.2020. Do sada u Skupštini nije pristiglo nijedno pismo za njegovu ostavku", potvrdili su iz Skupštine Kosova.

U slučaju da Seljimi ne podnese ostavku, primaće platu do 3. maja, čak i kada prođe šest meseci od njegovog odsustva na sednicama i drugim aktivnostima Skupštine Kosova.

Seljimi će, u slučaju da ne podnese ostavku, mesečno dobijati 1.547 evra.

Posmatrači u Skupštini, međutim, kažu da je na ovaj način ugrožen integritet Skupštine i da se troše sredstva iz budžeta. Eugen Cakoli iz Kosovskog demokratskog instituta istakao je da bi poslanici trebalo da napuste svoja mesta, bar iz moralnih razloga.

"U principu, makar zbog moralne kategorije, poslanici bi trebalo da podnesu ostavke na svoj mandat, kako bi sačuvali integritet Skupštine, ali i da ne troše sredstva iz državnog budžeta za svoje plate, s obzirom na to da ne vrše svoje funkcije. Čak procenjujem da ovo indirektno predstavlja štetu budžetu i javnom interesu", poručio je Cakoli.

Prema njegovim rečima, od tri poslanika koja su imala problema sa zakonom, samo je jedan od njih podneo ostavku.

"Poslanici koji imaju problema sa zakonom ne predstavljaju izuzetan razvoj za rad Skupštine. Međutim, zbog odluke Vrhovnog suda krajem 2017, dozvoljeno im je i da se kandiduju opet", dodao je Cakoli.

Posmatarči u Skupštini navode, s druge strane, da je za Arifija, koji već služi kaznu, pitanje dana kada će isteći šestomesečni rok za pojavljivanje u Skupštini, čime će izgubiti svoj mandat.

"Drugi slučaj, različit po prirodi, je slučaj poslanika Redžepa Seljimija, protiv koga ne postoji konačna odluka, ali je optužen u Specijalnom sudu u Hagu. Međutim, činjenica da se Ustavni sud bavi upravo slučajem poslanika Arifija, prilika da se stvori presedan i dobra praksa u pogledu pravnih efekata u slučajevima kada poslanici imaju problema sa zakonom", navode posmatrači u Skupštini.

Kako se isitče, kada se zakonski rok od šest meseci ispuni, pitanje poslanika raspravljaće se u nadležnom odboru.

Predsednik Odbora za zakonodavstvo Škemb Manaj istakao je da će se tim pitanjem pozabaviti u koordinaciji sa predsednikom Skupštine Kosova.

"Prema uredbi, Odbor za zakonodavstvo aktivira se u slučajevima kada poslanik odsustvuje više od šest meseci zaredom. Odbor vodi slučaj i dužan je da preporuči predsedniku i parlamentu da li da preuzme mandat ili ne", rekao je Manaj.

Prema zakonu, poslanici Arifi i Seljimi, trebalo bi da u Skupštini budu zamenjeni kandidatima sa najviše glasova istog pola, u okviru izborne liste njihovih političkih subjekata.

Kandidat koji će zameniti Arifija je Kazim Rahmani, dok će Seljimija Tauljant Krieziu.

Xhevdet
04. Decembar 2020.
E treba da vas pitamo serbiu zato
Paparaco
06. Decembar 2020.
To što je on u hagu ne znači da je osudjen a sve dog sud ne utvrdi krivicu inivid je zakonski pravno nevin. Toliko o Srpskoi propagandi.