Sudija Marinković: Voker treba da bude osuđen, a ne Todosijević koji je rekao istinu o Račku

Danica Marinković
Izvor: Večernje novosti

Paradoksalno je da predsednik opštine Zvečan Ivan Todosijević bude osuđen na dvogodišnju kaznu zatvora zbog toga što je rekao istinu o Račku, budući da je i sam Haški tribunal na osnovu dokaza odustao od optužnice za Račak, kaže za Kosovo onlajn sudija Danica Marinković koja je i u Tribunalu svojevremeno svedočila o tom slučaju.  

Ona navodi da je presuda protiv Todosijevića skandalozna i strašna i da izaziva čuđenje svakog normalnog čoveka, i da je u tom slučaju prekršen zakon. 

“Ako ima negde u svetu ovakav slučaj neka neko javi, da čovek koji je rekao istinu bude oglašen krivim i da dobije dve godine zatvora. To nema nigde”, rekla je Marinković. 

Naglasila je da je ona svedok da je Todosijević rekao istinu i "da je tačno da je Račak poslužio kao povodom da se izvrši NATO agresija". 

“Pričam 20 godina da je Račak bio povod za NATO agresiju. Sudija sam, imam pravo da kažem istinu. I Todosijević kao Srbin koji živi na Kosovu i Metohiji, svedok svih događanja, ima pravo da na 20 godina od NATO agresije kaže da je povod te agresije bio događaj u Račku”, rekla je Marinković. 

Kaže da je interesuje kako su obrazložili presudu i  kakvi su razlozi da ga oglase krivim, na osnovu kojih činjenica i materijalne istine, jer je, dodaje, i sama optužnica van pameti i nema elemenata krivičnog dela. 

“Zamislite i sudsko veće, gde su kod tih sudija moralne vrednosti, poštovanje zakona, sporazuma, dogovora koji su potpisali predstavnici njihove tzv. države, a koji podrazumeva da članovi veća budu dva Srbina i jedan Albanac kad su u pitanju suđenja Srbima”, navodi Marinković. 

Naglasila je da svi znaju istinu o Račku, pogotovo ona kao istražni sudija koja je sa saradnicima izvršila uviđaj, prikupila dokaze i utvrdili da je bivši šef OEBS-a u Prištini Vilijam Voker izneo laž. 

“Čista je prevara da se u Račku desio navodni masakr civila, jer sam ja prikupila dokaze i došli smo do zaključka da nije bio maskr, da je Voker izneo laž. Masakra u Račku nad nedužnim albanskim civilima nije bilo. Činjenica je da se u Račku desio sukob između pripadnika srpske policije i terorista, a ne nedužnih civila i seljana. To je bila akcija policije u hvatanju izvšilaca krivičnog dela terorizma i u toku borbe teroristi su poginuli”, rekla je Marinković. 

Navela je da je činjenica da je kod njih nastupila smrt od posledica vatrenog oružja i da nikakvih tragova masakra ni na jednom telu nije bilo. 

“Moje svedočenje u Hagu i dokaze koje sam dostavila su prihvatili i tužilac je odustao od optužnice u delu kojima se Srbima stavlja na teret Račak. Nakon mog svedočenja, svedočenja sudskog veštaka i dokaza koje sam dostavila, tužilac je odustao od optužnice. Niko nije osuđen za Račak, nijedan Srbin”, kaže Marinković. 

Smatra da bi krivični postupak trebalo da se pokrene protiv Vilijama Vokera. 

“On je taj koji treba da bude osuđen za prevaru u vezi sa onim što je izneo, da se navodno u Račku desio maskr, a ne Ivan Todosijević koji je rekao istinu”, naglasila je Marinković. 

Podržala je bojkot srpskih sudija na Kosovu zbog presude Todosijeviću i naglasila da treba da se stavi do znanja da Priština treba da poštuje zakone i Briselski sporazum. 

Dušan Silni
26. Avgust 2021.
Onda je zabrinjavajuće i za veliko čudjenje što država Srbija nije pokrenula sudski postupak protiv Vokera ako se većimaju dokazi da je podneo lažni izveštaj kako bi NATO zlikovci bombardovali Srbiju i pobili pteko 3.000 nedužnih civila. Dok Srbija ćuti u stilu mir mir mir, niko nije kriv, dotle šiptari svakodnevno osudjuju Srbe kako bi ih zastrašiti dodatno da se isele sa Kosmeta. Vi kao ključni svedok o dogadjaju u Račku, pored toga i sudija ste koji je u Hagu dokazima pobio sve lažne navode Vokera, Vi imate moralnu obavezu da poktenete pred sudom u Beogradu postupak protiv njega da se konačno spere ljaga sa srpskog naroda. Vi znate kako se to radi. Pratio sam Vaše svedočenje u Hagu. Uradite nešto, a već je kasno. Živeo srpski Kosmet.