Suniog: Došlo je vreme za sporazum, promena ustava zavisi od dogovora

Tomaš Suniog
Izvor: KTV, prt. sc.

Šef Kancelarije EU na Kosovu Tomaš Suniog izjavio je večeras da je došlo vreme za postizanje konačnog sporazuma između Kosova i Srbije. Suniog je gostujući na KTV u emisiji “Desku” rekao da veruje da je to pitanje meseci i da se nada da nije optimista, već realista.

„Dva su pitanja. Prvo je da se ovaj posao nastavlja od 2010. godine, a sada je vreme da se ovaj proces završi konačnim sporazumom. Drugo pitanje, koje je bilo prilično pozitivno, su dobri rezultati ovih pregovora”, rekao je Suniog.

Bilo je nekoliko sastanaka na kojima su obe strane uspele relativno brzo da ispregovaraju o dva poglavlja ovog predstojećeg sporazuma, naveo je on.

“Ne vidim razlog da se ne nastavi sličnim tempom i slično proaktivnim načinom pregovora. Ako se nastavi onako kako je započelo u julu, ne vidim zašto bi trebalo da traje više od nekoliko meseci”, rekao je Suniog.

Primena dogovorenog nakon ratifikacije

Suniog je izjavio večeras da sveobuhvatni sporazum Beograda i Prištine, kada bude postignut, treba da ga potpišu obe strane, a primena započinje tek nakon ratifikacije.

Želim da istaknem dva pitanja, ni ja ni gospodin Miroslav Lajčak ne govorimo o konkretnim amandmanima na Ustav koji se tiču određenih tema ovog sveobuhvatnog sporazuma, rekao je Suniog.

“Ovo bi trebalo da bude sveobuhvatan sporazum i trebalo bi da pokrije niz pitanja. Razgovarali smo o opštem principu. Prema vašem Ustavu, ako sam ga dobro razumeo, međunarodni ugovori prevladavaju nad domaćim zakonodavstvom Kosova”, rekao je on.

Jednom kada se ovaj sporazum potpiše, i želim da naglasim da treba da bude sveobuhvatan, treba da ga potpišu obe strane, a primena započinje tek nakon ratifikacije, rekao je on.

“Ako Skupština Kosova ratifikuje ovaj sporazum, verujem da moramo da vidimo koliko je on u skladu sa postojećim zakonodavstvom, a možda će biti slučajeva da će zakoni morati da budu prilagođeni. Ali, govorimo o opštim principima pregovora i međunarodnom pravu, a ne o konkretnim i specifičnim pitanjima”, dodao je on.

Promena ustava zavisi od dogovora

Upitan da li pitanja u vezi sa Zajednicom srpskih opština zahtevaju promene ustava, on kaže da to zavisi od toga oko čega se obe strane slože.

“Zavisi od toga oko čega se slože strane. Tada ne govorimo samo o promeni Ustava Kosova, već o zakonskim i ustavnim promenama i na Kosovu i u Srbiji. Ali to zavisi od suštine sporazuma, koji još nije dogovoren”, rekao je Suniog.