Suniog: Kosovo je na dobrom putu ka viznoj liberalizaciji, ali i dalje ima problema sa korupcijom

Tomaš Suniog
Izvor: Twitter

Uprkos činjenici da je premijer Kosova Aljbin Kurti rekao da se nada da će do vizne liberalizacije doći sledeće godine, Evropska unija nema datum kada bi to moglo da se desi, piše Koha.

Šef Kancelarije EU na Kosovu Tomas Šuniog rekao je u emisiji "Interaktiv" na KTV da i dalje postoje problemi sa borbom protiv korupcije. Međutim, prema njegovim rečima, vizna liberalizacija je pitanje koje se može rešiti vrlo brzo.

"Pa, verujem da svi zajedno treba da radimo da bi ovaj cilj bio moguć. Ne bih da iznosim konkretne datume, ali mislim da mi kao institucije EU delujemo u koordinaciji sa Vladom, mislim da je to vrlo brzo i ostvarivo. Što se tiče naše strane kao institucija, mogu samo da kažem ono što smo vrlo često govorili od 2018. godine pa nadalje, da je Kosovo ispunilo sve obaveze i zahteve prema njemu i da vizna liberalizacija mora da se desi što je pre moguće", rekao je Suniog.

Suniog je ponovio da odluka na 27 država članica i da je komplikovan sistem funkcionisanja same EU ono što može otežati donošenje odluka.

Povodom skepticizma nekih zemalja za liberalizaciju viznog režima za Kosovo, Šunjog je rekao da "još ima problema".

"Postoje dve grupe ili dve vrste problema koji su veoma važni za Kosovo. Jedna od njih je obično borba protiv organizovanog kriminala i korupcije i najbolja i ispravna primena sektora prava na Kosovu. I dalje ima problema u vezi sa tim, o čemu govore naši izveštaji o Kosovu, a nadam se da se i vi slažete sa mnom da nije sve savršeno po tom pitanju. Drugi problem koji želim da pomenem je vezan za migracije, kontrolu migranata, kao i sprovođenje strože kontrole na graničnim prelazima, ali i dalje zabrinjava kretanje drugih migranata preko Kosova ili sa Kosova. Mislim da su dve stvari, gde neke od država članica misle da se može učiniti više pre nego što podrže odluku koju je donela Evropska komisija o liberalizaciji viznog režima", dodao je Suniog.

Iako nije mogao da kaže određeni datumdatum, Suniog je rekao da je "Kosovo na dobrom putu".