Suniog: Očekujem od Kosova dokument o primeni sporazuma o ZSO

Tomaš Suniog
Izvor: KTV, prt. sc.

Šef kancelarije EU na Kosovu Tomaš Suniog izjavio je na KTV da od izvršne vlasti očekuju dokument sa dogovorenim principima o načinu primene Sporazuma o Zajednici srpskih opština, prenosi Koha.

„Na Vladi Kosova je da predloži način za napredak. Sa moje tačke gledišta, postojalo je više dokumenata i neformalnih komunikacija po ovom pitanju, ali čekamo stav kosovske vlade o tome kako dalje postupati po ovom pitanju“, rekao je Suniog.

Na pitanje da li će postupiti po ovim preporukama, iz kabineta premijera Kohi nisu dali odgovore.

U pismenom odgovoru ove institucije ponovljen je stav da je osnovni princip u dijalogu „da nema dogovora ni o čemu dok se o svemu ne dogovorimo” i da nema delimične primene sporazuma.

„Kao deo procesa dijaloga, o Zajednici se razgovaralo godinama. O ovoj temi takođe postoji odluka Ustavnog suda i pisana garancija gospođe Mogerini (tada šefica spoljne politike i bezbednosti EU) da Zajednica ne može imati izvršna ovlašćenja. U okviru principa za dijalog, koje su prihvatile lokalne institucije i međunarodni sagovornici, u ovoj fazi radimo na sveobuhvatnom konačnom sporazumu, uzajamnom priznavanju i normalizaciji odnosa. Osnovni princip je da nema dogovora ni o čemu dok se o svemu ne dogovorimo i ne postoji delimična primena sporazuma “, izjavila Antigona Badžaku-Idrizi, direktorka Kancelarije za informisanje.

Civilno društvo, veruje da pitanje Zajednice ne bi trebalo ponovo otvarati i smatra nepravednim pristup EU prema Kosovu po ovom pitanju.

„Od svih sporazuma potpisanih u Briselu od 2011. godine, kada je započeo proces dijaloga, srpska strana ih nije sprovodila, zašto bi onda samo kosovska strana bila pod pritiskim da primeni te sporazume“, kaže Emir Abraši, istraživač u Demokrasi Plus.

„Ono što bi kosovska strana trebalo da uradi je da što pre izgradi zvanični stav u vezi sa Zajednicom i da pokuša da usaglasi ovaj stav sa drugim entitetima van vlade kako bi izgradila širi politički stav o ovoj temi, što je veoma kritično za Kosovo i ovaj stav treba formirati i održavati dosledno kako se stavovi prema Zajednici ne bi  menjali “, izjavila Violeta Hadžoli, istraživač KDI.

Kosovo i Srbija su se prvobitno dogovorili o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom u aprilu 2013. godine. Dve godine kasnije, 2015., razgovarali su o principima na kojima bi se osnovalo takva Zajednica. Krajem 2015. godine, Ustavni sud je ocenio da 23 tačke Sporazuma o Zajednici nisu u skladu sa Ustavom Kosova.