Suniog u Severnoj Mitrovici: EU će nastaviti sa podrškom ekonomskom ojačavanju Kosova

Tomaš Suniog
Izvor: Kosovo Online

Kosovo je veoma važno za Evropsku uniju, ne samo zbog dijaloga koji se vodi između Beograda i Prištine, već iz zbog procesa normalizacije, rekao je tokom svoje prve posete Severnoj Mitrovici, šef Kancelarije EU na Kosovu Tomaš Suniog.

Suniog je podsetio da je Evropska unija na Kosovu u prethodnom periodu finansirala brojne projekte i naglasio da je zadovoljan onim što je postignuto.


"Do sada smo podelili 38,5 miliona evra za društvene projekte, a na severu su odobreni i projekti u iznosu većem od 11 miliona evra, za razvoj malih i srednjih preduzeća, nevladin sektor, poljoprivredu i verujemo da će oni biti od koristi, kao što je to renovirani Dom zdravlja i autobuska stanica", rekao je Suniog.

On je izrazio zadovoljstvo što EU ulaže i u sektor obrazovanja, čime se pomaže mladima da se zaposle.

Suniog je tokom današnje posete gradu na Ibru, razgovarao sa gradonačelnicima Severne i Južne Mitrovice, ali i predstavnicima civilnog društva i Međunarodnog koledža.


"Želeo sad da se upoznam sa onim što je do sada urađeno zuahvaljujući pomoći EU i šta je ono što moćemo da uradimo u narednom periodu. Od mog poslednjeg boravka na Kosovu, prošlo je deset godina i ponovnim dolaskom ovde video sam brojna poboljšanja, ali ima još uvek dosta stvari koje treba da se urade. Tu je pre svega borba protiv organizovanog kriminala, jer u ovom pogledu Kosovo zaostaje za zemljama u regionu", kaže Suniog.

Prvi čovek Kancelarije EU na Kosovu je naglasio da će se on tokom svog mandata raditi na poznatim prioritetima, koji podrazumevaju podršku ekonomiji i drugim oblastima.

Na pitanje novinara zašto još uvek nije otvoren glavni most na Ibru za čiju revitalizaciju je sredstva izdvojila Evropska unije, Suniog je rekao da tu ima još stvari koje treba uraditi da bi se projekat završio.


"Razgovaraću sa gradonačelnicima šta je još potrebno uraditi, ali verujem da je to pitanje o kojem treba da se dogovore dve strane, a mi smo tu da olakšamo da do tog dogovora dođe i da finansiramo ono što je još potrebno da se uradi", rekao je Suniog.

Kada je reč o Zajednici srpskih opština, Sinuog je rekao da je to tema o kojoj treba da govori Miroslav Lajčak, ali da je njegov stav da EU olakšava dijalog.

"Imaćemo zakonski sveobuhvatni sporazum za rešavanje svih pitanja između Prištine i Beograda. O tome je bilo reči 2013. i 2015. godine i verujem da možemo da se baziramo na rezultatima dogovora koji su tada postignuti", zaključio je Suniog.