Suroi kandidat Kosova za generalnog sekretara Regionalnog saveta za saradnju

Veton Suroi.jpg
Izvor: Lajmi

Publicista Veton Suroi kandidat je Kosova za generalnog sekretara Regionalnog saveta za saradnju (RCC) za period 2022-2024, saznaje Kosovo onlajn iz diplomatskih izvora.

Vlada Kosova je u noti, u koju je naš portal imao uvid, taj predlog uputila Ministarstvu spoljnih poslova BiH. 

U tom dokumentu je navedeno da je Suroi poznat u regionu po angažmanu na miru i pomirenju, kao i na evropskim i evroatlanstkim aspiracijama naroda Jugoistočne Evrope.

Navodi se i da je Suroi u prethodne tri decenije, između ostalog, pokazao svoje kapacitete kao osnivač lista "Koha ditore" i KTV kao nezavisnih i profesionalnih medija, kao i u pregovaračkom procesu u Rambujeu 1999. i drugim procesima. 

Suroi je bio poslanik u skupštinskom sazivu od 2004. do 2007. godine, a od aprila 2021. godine je i savetnik u pregovorima o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova. 

"Vlada Kosova pruža punu podršku Suroiu i ubeđena je da je o prava osoba koja može da nastavi viziju Regionalnog saveta za saradnju i visoko bi cenila značajnu podršku Vlade Bosne i Hercegovine za kandidaturu Vetona Suroia na mesto generalnog sekretara Regionalnog saveta za saradnju", navodi se u noti. 

Savet za regionalnu saradnju promoviše uzajamnu saradnju i evropske i evro-atlantske integracije Jugoistočne Evrope sa ciljem podsticanja razvoja u region u korist njegovih građana. 

RCC je zvanično formiran 27. februara 2008. godine kao naslednik Pakta stabilnosti za Jugoistočnu Evropu.

Funkciju generalnog sekretara RCC do sada je obavljala Majlinda Bregu, bivša albanska ministarka za evrointegracije, koja je tu funkciju preuzela 4.  januara 2019. godine.