Suroi: Ne krivite Lajčaka

Veton Suroi
Izvor: RTV

Pisac i publicista Veton Suroi ocenio je da nije dobro za Kosovo što se kolektivna zabrinutost pregovorima sa Srbijom transformiše u negativnu energiju prema izaslaniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku.

Prema njegovim rečima, Lajčak utvrđuje činjenično stanje nasleđeno iz sporazuma potpisanih u Briselu između kosovskih premijera i premijera i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

U objavi na Fejsbuk nalogu, Suroi je izvukao četiri tačke, koje, pokazuju činjenično stanje.

"Pod jedan premijer Kosova (Hašim Tači) potpisao je aprila 2013. godine sporazum o osnivanju Zajednice srpskih opština. Potpisani dokument predviđa treći nivo vlasti", istakao je Suroi.

Kako je naveo, pod dva, premijer Kosova i njegov pregovarački tim, takođe su potpisali plan za sprovođenje sporazuma.

"Prvi element primene je 'prilagođavanje pravnog okvira' tako da se preuzete obaveze sprovode. To znači da je Kosovo prihvatilo da treba da promeni svoj pravni okvir kako bi u njega uključilo Zajednicu srpskih opština", ukazao je Suroi.

Prema njegovim rečima, pod tri, Skupština Kosova je glasom dve trećine svojih poslanika ratifikovala ovaj sporazum, te je time ratifikovala obavezu koju je preuzeo Tači za uspostavljanje Zajednice srpskih opština kao trećeg nivoa vlasti, između centralnog i lokalnog.

"Pod četiri, premijer Kosova (Isa Mustafa), na osnovu obaveza koje su prihvatili prethodni premijer i Skupština Kosova, potpisao je 2015. godine sporazum koji je nastavak sporazuma iz 2013. godine, koji opisuje principe izgradnje teritorijalne autonomije Srba na Kosovu", dodao je Suroi.

Tim, kako je naveo, Lajčak nije rekao da treba menjati Ustav Kosova.

"Jer su to učinili potpisnici Sporazuma iz 2013. godine i Skupština Kosova, sa dve trećine svojih glasova. To je već očigledan (sledeći) problem za Kosovo i ne rešava se bacanjem drveta na Lajčaka ili bivše posrednike. To se ne rešava čak ni bacanjem drveta jedan na drugog na Kosovu. Situacija se može i treba prevazići, ali, za to je potrebna razboritost, diplomatija i jedinstvo", ocenio je Suroi.

Nedavno je tema Zajednice srpskih opština postala veoma aktuelna. Srbija i Srbi na Kosovu insistiraju na Zajednici srpskih opština sa izvršnim vlastima, premijer Kosova Avdulah Hoti rekao je da se to neće dogoditi, dok je Lajčak nedavno rekao da će Zajednica srpskih opština biti uspostavljena i da će se o njenom statusu pregovarati u Briselu.