Šutanovac: EU nije izgubila kredibilitet u dijalogu zbog SAD, već zbog izaslanika zemalja članica

Dragan Šutanovac
Izvor: Tanjug/Tanja Valič

Osnivač Saveta za strateške poslove Dragan Šutanovac rekao je da Evropska unija nije izgubila kredibilitet zato što se umešala američka administracija u pregovore Beograda i Prištine, već zato što su pojedine zemlje članice delegirale svoje izaslanike, i time prakrično dovele autoritet Brisela pod znak pitanja, prenosi Danas.

Prema rečima Šutanovca, sama činjenica da se između Beograda i Prištine vode pregovori ide u prilog tezi da niti je sve gotovo niti bilo koja strana ima pravo da podgreva bezbednosne rizike koji bi doveli do nestabilnosti i eventualnih sukoba.

Kako je naveo, pregovori su kao dvosmerna ulica, uz naznaku da ih premijer Kosova Aljbin Kurti doživljava samo kao jedan smer u kome on ispunjava svoju platformu, a da pri tom ne ispunjava ni obaveze koje su već potpisane i ratifikovane.

"Nema dileme da je, nakon neuspelih pregovora oko tablica prilikom kojih se Kurti konačno autovao kao tvrdoglavi remetilački faktor, američka administracija iskoristila svoje kapacitete i u kratkom roku uspela da Kurtiju objasni činjenično stanje kako bi on relaksirao situaciju. Postavlja se pitanje koliko dugo će ovakva situacija da tinja dok se ponovo ne rasplamsa", smatra on.

Slaže se da je regionu neophodna stabilnost ali i mnogo jača ekonomska saradnja i upravo zato je projekat "Otvoreni Balkan", prema njegovim rečima, odlično rešenje za ceo Zapadni Balkan.

"U momentu kada se u regionu ostvari slobodan promet robe, ljudi i kapitala, kada biznisi postanu kompatibilni i međuzavisni a građanima granice više ne budu prepreka za pronalaženje svojih životnih perspektiva, biće mnogo lakše rešavati i državna pitanja", smatra Šutanovac.

Kako dodaje, bez obzira što neki smatraju da u ovom trenutku SAD jedine imaju kapacitet da rešavaju tako važno i komplikovano pitanje ipak moramo da znamo da se pregovori vode pod mentorstvom Brisela, a nema dileme da će SAD pomoći u meri u kojoj je to neophodno.

"Sa druge strane tačno je da je Grenel bio izaslanik predsednika SAD što mu je posebno davalo na težini ali i olakšavalo rad ali ne treba zaboraviti da je ambasador Hill praktično postavljen lično od predsednika SAD i da ima jake veze sa Belom Kućom kao i činjenicu da je izaslanik Eskobar diplomata koji izuzetno dobro poznaje ne samo odnose Beograda i Prištine već i ceo region", smatra Šutanovac.

Komentarišući izjavu nekadašnjeg specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela, da je potrebno vođstvo Amerike u pregovorima, Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku kaže za Danas da je bez većeg angažovanja SAD u dijalogu, a naročito u fazi približavanja finalnom sporazumu, teško očekivati bilo kakav značajniji napredak.

Grubješić kaže da jedino SAD imaju realnu moć i da utiču na vlasti u Prištini i da ih odvrate od maksimalističkih i nerealnih zahteva.

"Neke članice EU insistiraju na modelima koje je Srbija prethodno odbacila, popout modela dve Nemačke koji nije prihvaćen ni kad je lansiran, davne 2007.godine. SAD imaju pragmatičniji pristup i više fleksibilnosti, koju očekuju i od Beograda i od Prištine", zaključuje ona.