Sve članice SBUN podržavaju nastavak dijaloga

savet bezbednosti
Izvor: www.novosti.rs

Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu nastavljena je nakon kratkotrajnog prekida, nastalog radi održavanja konsultacija iza zatvorenih vrata, prenosi Tanjug.

Svi predstavnici članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, pozdravili su formiranje vlade u Prištini posle održanih izbora i pozvali na nastavak dijaloga sa Beogradom uz posredovanje Evropske unije.

Na sednici Saveta bezbednosti posvećenoj situaciji na Kosovu, zamenik šefa ruske misije pri UN, Dmitrij Poljanski, na početku svog izlaganja je još jednom protestovao jer je tokom izlaganja predstavnice prištinskih institucija iza nje stajala zastava  Kosova.

Poljanski je prištinske vlasti kritikovao zbog nedostatka konstruktivnog pristupa, ističući da je najvažnije da se što pre formira Zajednica srpskih opština.

On je ukazao na važnost rada misije UN na Kosovu, kako je rekao, ovim teškim okolnostima.

"Podržavamo da trenutni budžet i brojnost osoblja UNMIKa ostanu nepromenjeni, kao i dogovorenu učestalost i format sastanaka Saveta bezbednosti UN o KiM", rekao je Poljanski.

Rusija je protiv prijema Prištine u međunarodne organizacije, rekao je ruski diplomata, podsećajući da je Specijalni sud za zločine podigao optužnice protiv nekolicine visokih zvaničnika kosovskih vlasti i OVK.

Još jednom je zatražio da se pravdi privedu i kazne napadači na ruskog diplomatu, koga su kosovski policajci pre nekoliko godina pretukli na severu Kosova.

Poljanski je upozorio i na opasnost koja vreba od radikalnih islamista na Kosovu, kao i na napade na srpske verske i istorijske objekte.

Predstavnik Sjedinjenih Američkih Država Ričard Mils je rekao da su obećanja lidera Srbije i Kosova u Beloj kući iz septembra ojačala temelje za ekonomsku saradnju i razvoj.

Istovremeno je pohvalio Kosovo zbog uspostavljanje odnosa sa Izraelom.

"SAD pozivaju obe strane da primene sporazume iz prošlosti i pristupe razgovorima u okvoru dijaloga pragmatično i predvidljivo, sa ciljem zaključenja sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji", rekao je američki predstavnik.

On je ponovio stav SAD da je Unmik ispunio svoju ulogu i da tu misiju treba ukinuti.

Francuski predstavnik Nikola de Rivijer rekao je da njegova zemlja podržava rad UNMIK-a koji pomaže da se promovišu bezbednost i stabilnost, ojača vladavina zakona i poštovanje ljudski prava na Kosovu i u regionu.

On je dodao da se napori UNMIK-a moraju nastaviti u koordinaciji sa inicijativama drugih regionalnih i međunarodnih aktera, naročito Misjiom Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX) i pozvao sve strane da sarađuju sa kancelarijom specijalnog tužioca.

Francuski predstavnik je poručio da Srbija i Kosovo imaju zajedničcku evropski budućnost, ističući da je EU njihov partner, donator i investitor broj jedan i pozvao obe strane da se "ponašaju kao Evropljani".

Predstavnik Velike Britanije na sednici Saveta bezbednosti UN izjavio je da vlada Aljbina Kurtija ima priliku da napreduje u dijalogu sa Beogradom pod pokroviteljstvom EU.

On je na sednici Saveta bezbednosti rekao da London podstiče Beograd i Prištinu da dođu do sveobuhvatnog sporazuma kojim će se normalizovati odnosi.

Takođe je pozvao sve da se uzdrže od "zapaljivog jezika" koji ne doprinosi dobrim odnosima u regionu.

On je, pored toga, istakao da je od velike važnosti rad Specijalnog suda u Hagu i pozvao na kažnjavanje svih zločina iz 1999. godine.

Na kraju, on je pozdravio imenovanje Majkla Davenporta na mesto šefa misije OEBS-a na Kosovu.

Na početku sednice, specijalni predstavnik generalnog sekretara i šef Unmika Zahir Tanin izjavio je da je dijalog sa Beogradom osnova napretka, koja "mora doći iznutra" i da to moraju shvatiti političari u Prištini.

On je na početku sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu podsetio na današnji razgovor sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih institucija Aljbinom Kurtijem i ukazao da su svi oni su podvukli da jedino smislen i iskren dijalog i politike koje gledaju u budućnost mogu da dozvole da se ovi odnosi razviju i zajednički interesi ispune.

"Svi politički akteri bili svesni centralne važnosti svojih odnosa za napredak na evropskom putu", rekao je Tanin.
Nedavno održane izbore na Kosovu Tanin je ocenio kao uspešne i istakao da se nova vlada na čelu sa Kurtijem suočava istovremeno sa velikim mogućnostima i izazovima.

"To je mogućnost da se izmeni narativ novih generacija. Smanjenje tenzija zahteva da vladajuće i opozicione partije sarađuju na višim interesima. Svestan sam frustracija javnosti i njihove želje da imaju budućnost manje opterećenu nacionalističnkim sloganima", rekao je Tanin.

On je dodao i da će posebna važnost biti posvećena verskim slobodama i toleranciji uz konstataciju da Misija nastavlja da pažljivo prati sve incidente koji pogađaju verske objekte i da nastavlja da radi sa zajednicama i vlastima kako bi se obezbedila zaštita takvih mesta.

"Podstičemo vladu da napreduje na sudbini razjašnjavanja sudbine nestalih i da sarađuje sa grupama iz Beograda koje se bave tim pitanjem", zaključio je Tanin.

Prethodno je došlo do prekida sednice ubrzo nakon početka, a nakon što je predstavnik Rusije Dimitrij Poljanski zatražio da predstavnica Prištine promeni ili ukloni zastavu tzv. Kosova jer, kako je naglasio, tzv. Kosovo nije opštepriznata država.

"To je teritorija i osam članica Saveta bezbednosti UN ne priznaje Kosovo kao državu", naglasio je Poljanski.

On je dodao da je Rusija nije protiv učešća predstavnika Prištine na sastanku i skrenuo pažnju članica da predstavnica Prištine sedi ispred oznaka tzv. Kosova.

Poljanski je zatražio da predstavnica tzv. Kosova "promeni pozadinu ili ukloni zastavu" kako bi se nastavio sednica, nakon čega se za reč javio predstavnik Ujedinjenog Kraljevstva.

Britanski predstavnik je na to uzvratio da ova sednica nije zvanični sastanak Saveta bezbednosti na kojoj se primenjuju ta pravila i dodao da je na poslednjem sastanku bila ista pozadina kao danas zbog čega, kako je rekao, "ne vidi razlog" da se od predstavnice Prištine traži da promeni pozadinu na kojoj je kosovska zastava.

Prenos sednice je nakon ovoga bio prekinut, radi konsultacija iza zatvorenih vrata.