Svečlja: Činimo sve da avganistanskim izbeglicama učinimo prijatan boravak na Kosovu

Sastanak ministra unutrašnjih poslova Đeljalja Svečlje oko avganistanskih izbeglica
Izvor: Kosovo Online

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja održao je koordinacioni sastanak sa međunarodnim organizacijama na Kosovu, na kome je razgovarano o situaciji i potrebama u vezi sa privremenim smeštajem državljana Avganistana na Kosovu.

Ovom prilikom, ministar Svečlja je saopštio da je do sada 467 avganistanskih državljana smešteno na Kosovu, gde su im uz pomoć NATO-a obezbeđeni neophodni uslovi za početni smeštaj.

On je rekao da je u ovom trenutku veoma značajna podrška međunarodnih organizacija koje se nalaze na Kosovu i da je iz tog razloga organizovan ovaj sastanak, kako bi se utvrdile njihove mogućnosti u pružanju pomoći ovom važnom procesu.

„Vlada Kosova je pozitivno odgovorila na zahtev Vlade SAD i NATO, da privremeno skloni državljane Avganistana. Posvećeni smo pružanju dostojanstvenih uslova smeštaja, kako bi im što više olakšali boravak na Kosovu. Međutim, potreba za podrškom vaših organizacija je takođe velika i važna za nas", naglasio je Svečlja.

Predstavnici međunarodnih organizacija na Kosovu naglasili su spremnost na osnovu identifikovanih potreba i mogućnosti i istakli da će biti na raspolaganju kosovskim institucijama u ovom procesu.