Svečlja: Kosovska policija identifikovala nelegalne KM registarske tablice, Srbija prekršila dogovor

Dželjalj Svečlja
Izvor: Klan Kosova

Ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja izjavio je da je Srbija prekršila dogovor o registarskim tablicama i da je Kosovska policija dana identifikovala na više administrativnih prelaza automobile sa "nelegalnim registarskim oznakama".

Svcečlja je dodao da je reč o automobilima "preregistrovanim u decembru prošle godine".

"Na osnovu sporazuma u Briselu iz novembru 2022. godine, Srbija je pristala da obustavi proizvodnju nelegalnih registarskih tablica i preregistraciju postojećih. Srbija je, na osnovu slučajeva koje smo ustanovili na našim prelazima, u potpunosti prekršila ovaj sporazum", saopštio je Svečlja.

Svečlja je dodao da Kosovska policija, u skladu zakonom i dogovorom postignutim u Briselu, nije dozvolila ulazak tim vozilima.

"Automobilima sa takvim registarskim tablicama neće biti dozvoljeno da uđu i kreću na Kosovu, s obzirom da su nelegalne i da postoji sporazum o prestanku proizvodnje ili produžetku njihove registracije. Pozivamo sve građane, vlasnike automobila sa takvim registarskim tablicama, da se pojave u centrima za civilnu registraciju bilo gde na Kosovu kako bi registrovali svoja vozila na zvanične registarske tablice Republike Kosovo", poručio je Svečlja.

Kako su danas za Kosovo onlajn izjavili vlasnici automobila kojima je Kosovska policija na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak zabranila ulazak na Kosovo, nije reč o novim registarskim tablicama, već o redovnom produženju registracione markice za već postojeće registarske tablice, koje su posedovali.

Očigledno je da kosovski ministar unutrašnjih poslova pogrešno tumači sporazum koji je potpisan i već postojeće tablice vidi kao novoizdate zbog produženja registracione markice.