Svečlja: Napadač u Banjskoj nije likvidiran nakon što se predao, ranjeni su dobili medicinsku pomoć

Dželjalj Svečlja
Izvor: Kosovo Online

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja negirao je danas da je do ubistva jednog od Srbina, učesnika u okršaju u Banjskoj pre sedam dana, došlo nakon što se predao Kosovskoj policiji.

"To nije tačno, mi smo videli kako je jedan od ranjenih dobio medicinsku pomoć. Svi svedoče demokratskom ponašanju naše policije, naša policija je najdemokratskija institucija u regionu, a ne samo na Kosovu i povećanje poverenja u Kosovsku policiju u srpskim sredinama je poraslo za 50 odsto", kazao je Svečlja na konferenciji za medije odgovarajući na pitanje Kosovo onlajna.

Na pitanje da li su stigli rezultati obdukcije trojice ubijenih Srba, Svečlja kaže da će taj proces potrajati.

Svečlja kaže da su sve vreme predstavnici međunarodne zajednice koji su na Kosovu bili uključeni u akciju policije, kao i u istragu o dešavanjima u Banjskoj.

"Mi smo gotovo ista ekipa koja radi istragu i dokazi koje smo danas pokazali su podeljeni sa našim partnerima", kazao je.

Povodom tvrdnji predsednika Srbije Aleksandra Vučića da postoje iskazi očevidaca, ljudi koji su bili na licu mesta i videli da je najmanje jedan ranjeni čovek ubijen zverski, Svečlja je rekao da "oni nemaju takav snimak".

"Borba je trajala satima, kada imate okršaj dve grupe, ne znam koliko je policajaca bilo, ali bilo je više od 90 terorista na toj lokaciji, ne možete da imate sve snimke", navodi.

Što se tiče tvrdnji predsednika Srbije, Svečlja je ponovio da je "policija Kosova najdemokratskija institucija i nema nikakvih indicija, a kamoli kakvih dokaza da je to istina".

Svečlja navodi da su snimci sa teritorije centralne Srbije, za koji tvrdi da dokazuju da je "grupa u Banjskoj bila obučavana po nalogu i sa znanjem Beograda", napravljeni dronom koji su konfiskovali.

"Taj snimak je napravljen dronom koji smo mi konfiskovali, a bio je u rukama terorista. Mi smo konfiskovali tri drona, a na jednom od njih smo pronašli ove snimke. Što se tiče snimka na kojem je Milan Radoičić, to je naš dron koji je nagledao situaciju tokom okršaja. Da li mu je neko javio za dron ili je neko čuo naš dron, ja to ne znam. Ne možemo doći do tačne informacije u vezi toga", rekao je on.

Na pitanje da li je istina da nisu dozvolili Euleksu i Kforu da učestvuju sa Kosovskom policijom, Svečlja je kazao da to nije istina.