Svečlja: Prelazi Jarinje i Brnjak otvoreni za saobraćaj

Dželjaj Svečlja
Izvor: Klan Kosova

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja kaže da su barikade na severu Kosova potpuno uklonjene i da su administrativni prelazi Jarinje i Brnjak otvoreni za saobraćaj.

“Sloboda kretanja je omogućena i granični punktovi Jarinje i Brnjak otvoreni su za građane”, napisao je Svečlja na Fejsbuku.

Dodao je da su “maskirane i naoružane grupe iz Srbije predvođene Beogradom počele brutalne napade na naše građane i isti su danas pucali na policajce”.

“Ovi napadi su se dugo pripremali i ove pripreme su kulminirale su susretima u Beogradu i Raški. Ovakvi napadi ne doprinose stabilnosti naših zemalja i regiona jer je pre svega naša Vlada donela dve odluke poštujući državno i međunarodno pravo.Kao što smo sinoć obećali, kao Vlada Republike Kosovo, da uklonimo barikade i obezbedimo slobodu kretanja našim građanima, odložili smo primenu odluka za 1. septembar 2022, kako bi održali stabilnost u regionu”, rekao je on.

Dodao je da “izazivanje panike i opšte opasnosti, kretanje naoružanih i maskiranih lica unutar zemlje, brutalno prebijanje naših građana i pokušaj ubistva naših policajaca su neprihvatljivi. Korišćenje ovakvih kriminalnih grupa sa srpske strane za destabilizaciju države ne ugrožava samo našu zemlju, a to postaje još ozbiljnije kada Srbija, koja kroz ovakve grupe ima podršku Moskve”, kaže Svečlja.

“Pored napada na građane, materijalne štete i pokušaja ubistva, sinoć smo bili suočeni i sa sajber napadima. Preduzeli smo sve potrebne mere i sistem je uspešno odbranjen”, rekao je on.