Svečlja: Specijalne jedinice imaju najveću finansijsku podršku, budžet povećan za 30 odsto

Dželjalj Svečlja
Izvor: Kosovo Online

Kosovski ministar policije Dželjalj Svečlja, regujući na protest pripadnika specijalnih jedinica, poručio je da su Specijalne jedinice imale i imaju najveću podršku kako u finansijskom, tako i u strukturnom smislu.

Svečlja je na Fejsbuku naveo da je vlada, od preuzimanja mandata, povećala budžet Kosovske policije za 30 odsto.

“Iako postoje mnoge društvene kategorije koje su, kako unutar njih, tako i među sobom, ranije bile tretirane nejednako, trudimo se da smanjimo nejednakost unutar struke, tako i između različitih profesija, sa mogućnostima koje imamo. U našem pristupu, plata nikada nije bila odvojena od drugih uslova rada koji čine suštinski aspekt tretmana radnika u svakom sektoru, među kojima je naravno i policija", kaže Svečlja.

Dodaje da je budžet policije povećan za 30 odsto.

“Budžet za operativnu opremu bio je manji od pola miliona, a danas je preko devet miliona evra ili 21 puta više. Zajedno sa Ministarstvom zdravlja i sindikatima, potpisali smo sporazum o saradnji kroz koji će sve zdravstvene usluge u svim regionima Kosova biti ponuđene policajcima sa prioritetom i bez ikakvog plaćanja. Dobijanjem mandata od nas, Kosovske policije, Specijalne jedinice su imale i imaju najveću podršku kako u finansijskom, tako i u strukturnom smislu”, dodao je Svečlja.

Istče da je njegova dužnost, kao ministra unutrašnjih poslova, da razmišlja i vodi računa o celini, a time i o izdavanju u svakoj od devet izvršnih agencija, a potom i specifičnom tretmanu za jedinice unutar svake agencije posebno, uvek vodeći računa o stvarnim mogućnostima.

“Žrtvovanje nikada ne može biti polazna tačka za definisanje nagrade jer se ovaj oblik, osim što je štetan, uvek ispostavi nemogućim. Nećemo moći da nagradimo nijednu žrtvu albanskog naroda u istoriji, nijednog pojedinca, da damo jednaku vrednost jer život je neprocenjiv. Ona nema cenu. Nijedna cena, nikakva nagrada nikada neće biti jednaka životu, ali ovo je naša posvećenost”, navodi on

Prema njegovim rečima, Kosovo je za vreme uradilo mnogo u borbi protiv kriminala, korupcije i krijumčarenja, uprkos činjenici da pravosuđe nije mnogo pomoglo.

“Konkretno, proširili smo integritet, suverenitet i sigurnost na severu. Ne verujem da postoji plata koja bi nas ohrabrila da to uradimo, ali mi smo dali sve od sebe da se prema svakoj jedinici Kosovske policije ponašamo onako kako ona zaslužuje. Bio sam veoma svestan situacije u kojoj ćemo naći sigurnost na Kosovu i mizerne situacije sa infrastrukturnih i finansijskih aspekata Kosovske policije, ali uz mnogo rada i zalaganja, uprkos svakom izazovu, uradili smo dobar posao i nastavićemo da radimo”, naveo je on.

Na kraju je istakao da Kosovo neće stati jer je na pravom i putu.