Svečlja traži od Beograda da preda šest osoba za koje tvrdi da su učestvovale u okršaju sa policijom

Svečlja
Izvor: Kosovo Online

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja zatražio je od Srbije da preda šest osoba za koje tvrdi da su učestovale u okršaju sa policijom u Banjskoj i za koje kaže da se nalaze na lečenju u novopazarskoj bolnici, kako bi "odgovarale pred pravosudnim organima za terorističke akte", prenosi Koha.

„U ovoj akciji nije povređen nijedan civil, a prema dosadašnjim informacijama, šest ranjenih terorista nalazi se na lečenju u novopazarskoj bolnici. Tražimo od Srbije da ih odmah preda kosovskim vlastima kako bi se suočili sa pravdom za svoja teroristička dela. Takođe, tražimo od Srbije da preda svakog člana ove grupe koji je uspeo da pobegne“, rekao je Svečlja.

On tvrdi i da je plan Srbije bio da eskalira situaciju.

„Njihov plan da eskaliraju situaciju je propao. Najmanje tri osobe su ubijene, sve u uniformama i sa vojnom opremom, a uhapšene su još dve i četiri koje su bile u sporednoj ulozi u ovoj aktivnosti. Što se tiče ranjenih još ne znamo tačan broj. Jedan od uhapšenih je povređen i ukazana mu je prva pomoć, i to u mitrovačkoj bolnici i Univerzitetskoj klinici”, dodao je on.

Svečlja je istakao da je pronađena municija za nekoliko stotina napadača, prenosi Ekonomia onlajn, te da su tokom uviđaja pronađene i mape koje dokazuju da je napad planiran mesecima.

„Pronašli smo i dokumenta Milana Radoičića, ovo je i spisak naoružanja ili dozvola koje mu je dala Srbija. Forenzičari imaju originalni dokument, to dokazuje njegovu povezanost sa ovim slučajem. Mi sumnjamo da je on bio jedan od tih 30 koji su napali policiju. Našli smo dokumentaciju u jednom autu koja pripada njemu, imamo i druga sazanja da je on bio jedan od vođa te grupe. Kao što sam pre rekao, sada je dužnost policije da dokaže sve činjenice do detalja o ulozi svih, ali činjenica je, kao prvo, da ovo što vidite ne može da se pripremi za jedan dan, to traži višemesečne pripreme. Ovo se ne može uraditi bez uključivanja i vođstva države Srbije i vrlo dobro znamo da jedan od elemenata koji služi državi Srbiji da unese nestabilnost na Kosovu Milan Radoičić i njihovi sledbenici“, rekao je Svečlja.

Put kod Banjske je zatvoren, tvrdi Svečlja, jer je istraga u toku.

„Dok mi još nalazimo oružje i municiju i eksploziv, normalno je da novinari ne mogu da uđu. Imamo monitoring iz međunarodnih organizacija i sve se radi pod direkcijom tužilaštva i profesionalnim radom policije. Teren još nije očišćen detaljno, većina vas je videla kakav je to teren, biće potrebno vreme i puno zalaganja policije i tužilaštva da se sav teren pregleda“, rekao je Svečlja.

Na pitanje novinara da li zna da je obijena pošta u Banjskoj, Svečlja je kazao da nije upućen.

Generalni direktor kosovske policije Gazmend Hodža rekao je da su ostale osobe osumnjičene za nedeljni napad u Banjskoj, koje nisu neutralisane ni uhapšene, uspele da odu peške iz prostora oko manastira Banjska, gde ih je boravilo oko 30.