Švedska o zahtevu Kosova: Stavovi članica EU će biti uzeti u obzir

Evropska unija
Izvor: RTV

Švedska je od 1. januara preuzela šestomesečno predsedavanje EU, i najavila je da će rešavati zahtev Kosova za članstvo u EU uzimajući u obzir stavove države članica.

"Aplikacija Kosova za članstvo u EU biće obrađena u skladu sa relevantnim pravilima i procedurama, uključujući i uzimajući u obzir stavove zemalja članica EU“, navodi se u odgovoru na upit Reporterija.

U prioritetima koje je Švedska predstavila povodom preuzimanja predsedavanja EU, navedeno je da che nastaviti započeti rad na dva pitanja vezana za Kosovo, a jedno je formalno zaključivanje odluke o liberalizaciji viznog režima, i drugo razmatranje zahteva Prištine za članstvo u EU.

Premijer Kosova Aljbin Kurti zvanično je u Pragu, 15. decembra, podneo zahtev za članstvo u EU.

Reporteri ukazuje da je problematična činjenica da Kosovo nije priznalo pet država članica EU, i podseća da se odluke u procesu proširenja odobravaju uz saglasnost svih članica.

Isto tako podsecha na pravila EU, prema kojim svaka evropska zemlja koja deli zajedničke vrednosti Unije – poštovanje ljudskog dostojanstva i ljudskih prava, slobode, demokratije, jednakosti i vladavine prava, i koja ispunjava Kopenhaške kriterijume, ima pravo da podnese zahtev za za članstvo, ali nema garancije da će ga i dobiti.

Od trenutka podnošenja zahteva do statusa zemlje kandidata može proći nekoliko godina, a u slučaju Albanije, kako podseća „Reporteri“, prošlo je pet godina.

Pregovori o članstvu počinju nakon što zemlja kandidat prilagodi svoje nacionalne zakone kako bi se uskladili sa pravilima EU, što, takođe, može potrajati nekoliko godina.

Pregovori se zvanično završavaju nakon što se zatvoren sva poglavlja i to je najduća faza na putu ka članstvu.