Tabaković: Ljudima iz Hendersona pretili hapšenjem, kako će srpski penzioneri da kupe hranu ili lekove

Jorgovanka Tabaković
Izvor: Tanjug

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković rekla je da je danas opet vraćeno vozilo britanske kompanije Henderson koja je prevozila dinare na Kosovo i da je ljudima iz ove firme prećeno hapšenjem ako se ne udalje sa prelaza.

"Danas je u drugom pokušaju NBS da snabdemo srpske i ostale građane dinarom, novac vraćen i ljudima koji su ga prevozili nije dozvoljeno da se približe administrativnom prelazu", rekla je ona odgovarajući na pitanja novinara na predstavljanju izveštaja o inflaciji.

Tabakovićeva je naglasila da to nije tehničko pitanje već političko, kao i pitanje dijaloga.

Istakla je da primenom prištinske uredbe sa kraja prošle godine, za razliku od penzionera u drugim zemljama, penzioneri na Kosovu nemaju pravo da penzije primaju u valuti u kojoj žele.

Zato se, ocenila je ona, ne može govoriti o pravnoj osnovanosti nekih postupaka već o vrsti nasilja.

Guvernerka je ukazala da je britanska firma Henderson, koja ima licencu za posao koji radi, novac godinama prevozila i to tako da je NBS prijavljivala prenos novca, a nije tražila dozvolu da novac uđe na Kosovo.

"Ako neko danas nije dobio dinare za penzije i socijalna davanja i ne može da kupi hleb ili lek, šta mu je alternativa? Šta nam nude? Otvaranje menjačnica?", zapitala je Tabakovićeva.