Tači ide u Hag, podneo ostavku na mesto predsednika

Hašim Tači
Izvor: Print screen

Specijalni sud u Hagu je potvrdio optužnicu protiv Hašima Tačija, što je na konferenciji za medije potvrdio kosovski predsednik.

"Pre nekoliko trenutaka nadležni su me zvanično obavestili da je pretpretresni sudija Specijalizovanih veća potvrdio optužnicu protiv mene. Ovo nisu laki trenuci za mene, moju porodicu i vas koji ste me podržavali i verovali mi za ove tri decenije naših napora za slobodu, nezavisnost i izgradnju države", rekao je Tači.

On je odlučio da odmah podnese ostavku.

"Da bih zaštitio integritet Kosova, poštujući partnerstvo sa međunarodnom zajednicom, danas podnosim ostavku na mesto predsednika. Osećam se veoma ponosno na ovu odgovornost koju sam nosio. U ovim novim okolnostima pozivam političke snage da budu oprezne da se ne produbljuje institucionalna kriza, nemamo vremena za gubljenje", naveo je Tači.

Tači kaže da je ponosan što je bio član OVK.

"Ponosan sam što smo se sa našim saveznicima, NATO, borili protiv genocidnog režima Miloševića. Mi smo narod koji voli slobodu, a ne osvetu. Ništa ne  može promeniti to da je Srbija agresor. Ova nova situacija je nova mogućnost za Kosovo i želim da je pretvorimo u prednost za budućnost Kosova, čuvajući integritet. Kao što sam obećao, nikako neću dozvoliti da pred sudiju izađem kao predsednik Kosova, da bi zaštitio integritet Kosova, poštujući partnere“; rekao je predsednik Tači.

Na kraju svog govora on je rekao da ni jedan izazov ne može ugroziti partnerstvo Kosova sa našim zapadnim saveznicima na našem putu ka evroatlanskim integracijama.

"Poštovani građani dozvolite da vam se zahvalim na solidarnosti i podršci tokom čitavog ovog vremenskog perioda. Zahvaljujem vam se na poverenju, ovo nije zbogom, već samo doviđenja, videćemo se opet, izaći ćemo čisti, to vam obećavam, neka Bog blagoslovi Kosovo!“, rekao je on na kraju svog govora.

Podsećanja radi, optužnicu protiv Tačija, Veseljia i devet pripadnika OVK Specijalizovano tužilastvo je podnelo je Specijalizovanim većima Kosova 24. aprila, a rok od šest meseci za njenu potvrdu istekao je 24. oktobra.

Odluku o potvrđivanju optužnice trebalo je da donese sudija za prethodni postupak, tako da je ili potvrdi ili vrati tužilaštvu na dopunu ili da je odbaci.

Tači, Veselji i drugi osumnjičeni se optužnicom iz aprila terete za niz ratnih zločina na Kosovu, među kojima je i skoro 100 ubistava. Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politicki protivnici, saopštilo je ranije Specijalizovano tužilaštvo.

Pravda
05. Novembar 2020.
ZMIJA !!!