Tači: Podneću ostavku ako Ustavni sud zatraži, Kurti najslabiji premijer u istoriji, suočiće se sa pravdom

Taci emisija

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je večeras da svi politički subjekti treba da se obavežu na poštovanje odluka Ustavnog suda.

Tači je u emisiji "Debata plus" na RTV Dukađini istakao da nema mišljenje o mogućoj odluci Ustavnog suda u vezi njegovog dekreta za formiranje nove kosovske vlade.

"Ne znam zašto je Ustavni sud uključio i Predsedništvo Kosova u svojoj reakciji na Aljbina Kurtija nakon pritiska sa njegove strane, jer o tom pitanju nikad nisam dao izjavu", poručio je kosovski predsednik.

Prema njegovim rečima, svako treba da se obaveže na poštovanje odluke Ustavnog suda.

"To je sve što mogu da kažem o odluci Ustavnog suda. Ne želim da komentarišem, jer mogu biti pogrešno shvaćen", ocenio je Tači.

Ostavka nije kraj sveta

Naveo je i da ne vodi nikakvu kampanju protiv bilo koga i da je prema njegovom mišljenju dekret o manddataru Avdulahu Hotiju bila ispravna odluka.

Tači je najavio večeras i da može da podnese ostavku na funkciju predsednika Kosova. 

Rekao je da će postupati u skladu sa odlukom Ustavnog suda Kosova u vezi s njegovim dekretom da Avdulaha Hotija iz Demokratskog saveza Kosova imenuje za kandidata za novog koosvskog premijera. Kako je naveo, podneće ostavku ako to zahteva Ustavni sud.

"Čak i ako se od mene zatraži da podnesem ostavku, nije kraj sveta", ocenio je Tači.

Kosovo nikada nije imalo slabijeg premijera

Tači je ocenio da Kosovo nikada u svojoj istoriji nije imalo slabijeg premijera od Aljbina Kurtija.

"Ova zemlja nije imala većeg neznalice i slabijeg premijera", istakao je kosovski predsednik.

Tači je u emisiji "Debata plus" govorio i o protestima koje je najavilo Kurtijevo Samoopredeljenje.

Prema njegovim rečima, nigde u svetu premijer ne organizuje proteste protiv institucija u kojima je on sam.

Kurti, Abazi i Svečlja isključili kamere u Telekomu i počinili krivično delo

Kosovski predsednik rekao je večeras da su v.d. premijera Kosova Aljbin Kurti, v.d. potpredsednika kosovske vlade Haki Abazi i v.d. ministra unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja išli u sobu za prisluškivanje u Telekomu Kosova.

"Aljbin Kurti, Haki Abazi i Dželjalj Svečlja posetili su sobu za prisluškivanje i izvršili krivično delo, isključivši sigurnosne kamere. Ostali su tamo tri dana", naveo je Tači.

Poručio je da se zbog tog dela te tri osobe moraju suočiti s pravdom.

"Tajni odlazak u sobu za prisluškivanje i isključivanje sigurnosnih kamera je krivično delo i oni se moraju suočiti sa pravdom", rekao je Tači za RTV Dukađini.

Upitao je zašto je "ta grupa" otišla u sobu za prisluškivanje i šta premijer traži u sobi za prisluškivanje.

Dragan
28. Maj 2020.
Da,jer odluku donosi ti ne sud. Ti si imenovao tvoje sudije iz PDK ukljucujuci i kriminalca iz carinske mafije koga SRbija trazi za corkiranje LABAN PDK.