Tači: Za razliku od razrešene vlade, Venecijanska komisija ima poverenje u Ustav Kosova

Hašim Tači
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Kosova Hašim Tači poručio je večeras, da za razliku od razrešene Vlade Kosova, Venecijanska komisija izražava potpuno poverenje i podršku Ustavnom sudu.

Tači je reagovao nakon današnje odluke Venecijanske komisije koja je saopštila da će sačekati odgovor Ustavnog suda o stvaranju nove kosovske vlade.

"Venecijanska komisija usprotivila se zahtevu vlade za tumačenje Ustava, dok je isti slučaj još u toku pred Ustavnim sudom. Za razliku od razrešene vlade, Venecijanska komisija ima poverenje u interpretaciju Ustava od strane Ustavnog suda. Istovremeno, izražava svoju dostupnost da sarađuje sa kosovskim vlastima po drugim pitanjima koja su u njihovoj nadležnosti", napisao je Tači u postu na Fejsbuk nalogu.

Prema njegovim rečima, poštovanje odluka i ovlašćenja Ustavnog suda od suštinske su važnosti za vladavinu zakona na Kosovu.

Venecijanska komisija odgovorila je danas na pismo vršioca dužnosti kosovskog premijera Aljbina Kurtija, uz poruku da odluka Ustavnog suda mora da se poštuje.

Iz kabineta vršioca dužnosti premijera Kosova saopštio je prošle nedelje, 2. maja, da je Aljbin Kurti poslao zahtev Venecijanskoj komisiji za mišljenje o nadležnostima predsednika Kosova u vezi mandatara za premijera i raspuštanja Skupštine Kosova. 

 

misterNO
05. Maj 2020.
Taman tako! Venecijanska komisija ima poverenje u Ustavni sud Kosova. Nego, da vidimo hoćeš li ti imati poverenja u njega posle 29. maja? 😉
Dzo
06. Maj 2020.
... Rece Taci koji mulja sa ustavnim sudom, a sve u cilju da ne zavrsi u Hagu.