Tači zahvalio Plenkoviću što se uprkos pandemiji održava Zagrebački samit

Hašim Tači
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Kosova Hašim Tači razgovarao je telefonom sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem i tom prilikom izrazio zahvalnost što se, uprkos pandemiji, održava Zagrebački video konferencijski samit EU - Zapadni Balkan.

"Zahvalni smo što ste insistirali na tome da se samit održi u ovim uslovima i što ste omogućili da Zapadni Balkan bude na dnevnom redu EU", rekao je predsednik Tači hrvatskom premijeru Plenkoviću, saopšteno je iz Predsedništva. 

"Kosovo i Hrvatska su strateški partneri kada je u pitanju evropska perspektiva," dodao je predsednik Kosova.

Danas se održava video konferencijski samit EU - Zapadni Balkan, na kome će učestvovati između ostalih predsednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači.

Virtuelni samit, u organizaciji predsedavajuće EU Hrvatske kojem će predsedavati predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel biće održan od 16.30 do 19.30 časova. 

Kako je ranije saopšteno iz Zagreba, uz zvaničnike 27 država članica EU, učešće na sastanku potvrdili su i albanski premijer Edi Rama, predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović, crnogorski predsednik Milo Ðukanović i makedonski premijer Oliver Spasovski.

Utvrđena su pravila prema kojima će učesnici video konferencije sedeti ispred neutralne pozadine, na ekranu iza njih neće biti nikakvih državnih obeležja, zastava, grbova, čak ni imena država, samo ime i prezime osobe koja govori.